Ace Wilder och Robin Bengtsson gick vidare från Göteborg. Foto: TT

De gick vidare från Scandinavium

Uppdaterad
Publicerad

Innan den första deltävlingen ens startat var den första skandalen ett faktum. Charlotte Perrellis reklamavtal omöjliggjorde hennes deltagande som programledare. Men det var händelsen några dagar senare som kommit att bli festivalens hitintills största skandal – Anna Books uteslutning.

Möttes av publikens jubel

När den första deltävlingen så gick av stapeln var det utan några större fadäser. Förhandstippade ”Ain't no good” med Ace Wilder direktkvalificerade sig till final tillsammans med Robin Bengtssons ”Constellation prize”.

Melodifestivalen 2016

Anna Book fick gå upp på scen och möta publikens jubel när hon framförde sitt bidrag, ”Himmel för två” utom tävlan.

– Det känns helt fantastiskt, helt galet, säger Robin Bengtsson till Kulturnyheterna efter finalbeskedet.

Han inledde sin bana i den musikaliska offentligheten 2008 när han deltog i Idol och har därefter släppt en antal singlar. Nu debuterar han i Melodifestivalen med en låt skriven av bland andra veteranen Bobby Ljunggren.

Vad var det som gick hem tror du?

– Jag vet inte, jag och låten, en helhet tror jag, säger den märkbart omskakade finalisten.

Överraskad Wilder

Ace Wilder fick fin kritik för låten redan under genrepen men är glatt överraskad av vinsten.

– Jag har inte velat lyssna på eller se någonting som har sagts om mig, jag har sagt: tala inte om någonting för mig! Jag är jätteglad.

Det är andra gången hon deltar i Melodifestivalen. 2014 slutade hon på en andraplats med ”Busy doin' nothin'”, en låt som har beskrivits som en anthem för en hel generation. Årets bidrag är skrivet av fjolårets mest framgångsrika låtskrivare, gänget bakom Måns Zelmerlöws ”Heroes”.

Wilder framförde sitt nummer med enbart kvinnliga dansare och ett kvinnotecken runt halsen.

– Förra året hade jag bara manliga dansare och då var det så här: åh, coolt, hon är tjejen med killdansarna. Men i år känner jag att jag vill jobba med tjejer. Jag vill bara visa att vi är lika bra. Den enda som är man är min koreograf. Han är som min bror typ, säger Ace Wilder.

Pernilla Andersson först att åka ut

Även om Samir & Viktor kastade av sig tröjorna räckte det inte hela vägen fram. Tillsammans med tävlingens andra killduo, Albin & Mattias tog de sig vidare till Andra chansen.

Lite oväntat fick Pernilla Andersson och hennes ”Mitt guld” minst röster och blev därmed det första bidraget att lämna tävlingen.

Missade du sändningen från Göteborg? Kolla i efterhand i SVT Play.

De tävlade i Göteborg

Samir & Viktor med ”Bada nakna” – vidare till Andra chansen

Pernilla Andersson med ”Mitt guld”

Mimi Werner med ”Ain’t no good”

Albin & Mattias med ”Rik” – vidare till Andra chansen

Robin Bengtsson med ”Constellation prize” – vidare till final

Ace Wilder med ”Don’t worry” – vidare till final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet