Stockholms tingsrätt. Foto: TT Bild.

Samis förre vd får fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Rättighetsorganisationens tidigare vd Hans Lindström döms till fängelse och mångmiljonskadestånd.

Lindström som ledde Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) fram till 2006 ska förutom fängelsestraffet också betala ett skadestånd på 24,5 miljoner kronor.

Han döms för trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll.

Tvisten om Storan

Långdragen konflikt

Rättegången har till stor del handlat om musikteatern Storan i Göteborg och den långvariga konflikten med det kommunala fastighetsbolaget HIGAB.

Samis nuvarande vd vill inte kommentera domen för Kulturnyheterna, utan hänvisar vidare till organisationens styrelseordförande Jan Granvik.

– Vi tycker att det är glädjande att svensk rätt slår fast det vi hela tiden i Sami har ansett: Att vår förra vd Hans Lindström är skyldig till grov trolöshet mot huvudman och skadat organisationen, säger Granvik till SVT.

Vad innebär domen för Sami?

– För oss innebär det att vi får ett slut på en långdragen tråkig historia och att vi kan konstatera att nu kan vi ha en positiv framåtanda. Vi kommer givetvis se till att skadeståndet betalas så mycket som möjligt. Alla pengar som vi kan hämta hem, ska vi hämta hem.

Omfattande mål

Börje Leidhammar, som är Lindströms advokat, säger att målet varit mycket omfattande. Under hösten har rättegången pågått i flera månader och totalt har ett 50-tal vittnen hörts.

– Jag ska gärna kommentera den här domen mer ingående när jag fått tid att läsa den. Men jag kan konstatera att rätten är oenig och att tre av åtalspunkterna mot Hans Lindström också ogillas, säger han till Kulturnyheterna.

Överklagar

Innan Leidhammar satt sig in i domen, vill han inte gå närmare in på detaljerna i fallet.

– Men så mycket är helt klart att Lindström inte delar tingsrättens bedömning. Han har bestämt att han vill överklaga domen till hovrätten.

Uppskruvat tonläge

Tonläget mellan Sami och Hans Lindström har varit uppskruvat ända sedan organisationens styrelse hävdade att vd:n misskött ekonomin ordentligt. Sedan dess har en av de mest omfattande polisutredningarna inom svenskt kulturliv pågått under många år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvisten om Storan

Mer i ämnet