Foto: TT

Sanna Nielsen om största hoten mot Måns

Uppdaterad
Publicerad

Mello-veteranen ser tre tuffa utmaningar när Zelmerlöw intar Wien. Men den största konkurrenten väntar i finalen.

På torsdagskvällen är det dags för Måns Zelmerlöw att framföra ”Heroes” för den europeiska publiken för första gången. Den folkkäre 28-åringen räknas bland favoriterna när Eurovision Song Contests andra semifinal går av stapeln, men hur stark är konkurrensen i årets startfält?

Kulturnyheterna ringde upp Mello-veteranen Sanna Nielsen, som just nu är på plats i Wien för att kommentera tävlingen för SVT:s räkning, för att få en analys av de största hoten mot en ny svensk ESC-titel.

Eurovision song contest 2015

– Det är som vanligt med Eurovision: ett väldigt blandat startfält med några omsusade favoriter som blir omtalade redan från start, säger Sanna Nielsen.

Grannfejd i semin

Som många andra bedömare menar Nielsen att det är Slovenien som är det stora hotet i semin. Den gifta paret i duon Maraaya har lyfts fram som en given finalist med sin singel ”Here for you”.

– Jag är ju lite arbetsskadad, så jag lyssnar alltid först och främst på rösterna när jag tittar på deltagare. Den här sångerskan, Marjetka, är jätteduktig, har stark karisma och är riktigt gullig. Det kan bli farligt, säger Sanna Nielsen.

Utöver Slovenien är den andra semin bäddad för en grannfejd, bland de nordiska länderna nämner Sanna Nielsen särskilt Norge som en tung konkurrent. Även de representeras av en duo, i form av Kjetil Mørland och Debra Scarletts duett ”A monster like me”.

– Norges låt är det enda nordiska bidrag som berörde mig , ska jag vara helt ärligt kommer jag inte riktigt ihåg de andra. Det är här är ett jättefint par som sjunger väldigt bra ihop, säger Sanna Nielsen.

Största hotet i finalen

Men det är framförallt om Måns Zelmerlöw går vidare till final som han får gå upp mot Sanna Nielsens storfavorit: den i Eurovisionsammanhang udda fågeln Australien. För Europas mest avlägsna land tävlar Guy Sebastian, en tung artistveteran med sex topplisteettor och 43 platinasäljande singlar bakom sig i hemlandet. (Motsvarande siffror för Måns Zelmerlöw är i nuläget två – ”Heroes” och singeln ”Cara mia” från 2007.)

– Ska man prata om starka bidrag så gäller först och främst Australien. Guy har en grymt bra låt, känns fantastiskt säker på scenen och är en rakt igenom professionell sångare. Han är dessutom ödmjuk och trevlig, det kommer att gå väldigt bra för honom, säger Sanna Nielsen.

Men helt chanslös är inte Måns, enligt den sjufaldiga Melodifestivalensångerskan.

– Måns har alla chanser att gå till final, och även om man aldrig vet hur det går på förhand tror jag att han kommer hamna högt, han är verkligen populär bland fansen, säger Sanna Nielsen.

Har du några tips som ESC-veteran?

– Jag säger som Christer Björkman sa till mig: Njut av att vara favorittippad, det är bättre än alternativet! Annars tycker jag man ska försöka att inte ta allt så allvarligt. Njut av resan, det här är ett minne du kommer att ha resten av livet!

Eurovision Song Contests andra semifinal sänds i SVT 1 klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet