Operatenoren Plácido Domingo Foto: TT

SF Bio satsar på opera

Uppdaterad
Publicerad

SF Bio börjar i höst livsända opera- och balettföreställningar från ett av de världsledande operahusen, Royal Opera House i London. Premiärföreställning är Giuseppe Verdis opera ”I due Foscari” med Plácido Domingo i huvudrollen.

– Det är en fantastisk möjlighet för alla opera- och balettälskare att möta de största stjärnorna på en av världens främsta operascener. Den interaktiva realtidstekniken gör att publiken får vara med på plats, säger Sture Johansson, programdirektör på SF Bio.

Vill locka operaälskare

Att se livesänd opera på bio är ingen ny företeelse. Folkets Hus och Parker har sedan 2007 livesänt opera från Metropolitan Opera i New York och från Kungliga Operan i Stockholm. Dessutom har biopubliken kunnat se liveföreställningar från Göteborgs Operan sedan 2012. Folkets Hus och Parker visar opera på totalt 171 biografer i hela landet.

Nu tar SF Bio upp konkurrensen om operapubliken och man har valt att samarbeta med Royal Opera House i London bland annat för att deras föreställningar klaffar bra tidsmässigt med Svensk bio-tid.

– Deras föreställningar börjar kvart över sju engelsk tid vilket blir kvart över åtta svensk tid, vilket passar den svenska biopubliken bra, säger SF:s Sture Johansson. För fem år sedan försökte vi visa förinspelade operaföreställningar från ”La Scala” i Milano, men eftersom det inte var livesänt la vi ner det.

Klassisk repertoar

SF Bios kommande liveföreställningar visas i fem städer, Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Umeå. Repertoaren omfattar sju operor och tre baletter med bland annat Gaetano Donizettis ”L'elisir d'Amore” och Richard Wagners ”Den flygande holländaren” och baletter som Christopher Wheeldons ”Alice i Underlandet” och Pjotr Tjajkovskijs ”Svansjön”.

Den spanske världstenoren Plácido Domingo som med inleder livesäsongen är enligt Dagens Nyheter positiv till direktsänd opera.

– Det möjliggör för många fler människor att se en föreställning. Jämför kostnaden för bio med till exempel de stora uppoffringar som publiken på Metropolitan i New York gör; betala 1.200 dollar för två biljetter och sedan tillkommer resa och middag, sade stjärntenoren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.