Sitarmästaren Ravi Shankar har gått ur tiden

Uppdaterad
Publicerad

Den indiske sitarartisten Ravi Shankar är död. Han blev 92 år.

Ravi Shankar lades in på sjukhus i torsdags och avled på tisdagskvällen i San Diego, USA. Han hade blivit opererad för sina hjärt- och lungproblem, men lyckades inte återhämta sig efter ingreppet. Det berättar familjen på musikerns hemsida.

Shankar var utbildad i klassisk indisk musik och brukar kallas för sitarmästare. Han började studera sitar sent på 1930-talet, hos Allauddin Khan. Snart var Ravi Shankar färdig kompositör, och skapade filmmusiken till indiske Satyajit Rays filmtrilogi om Apu.

Formade The Beatles

Ravi Shankar har också lett en musikgrupp i All India Radio i New Dehli i sju år, och turnerat med sin musik världen över. Men mest uppmärksamhet har musikern fått sedan han turnerade i USA 1957 och blev en länk mellan indisk och västerländsk musik.

På 60-talet framträdde Shankar på Woodstockfestivalen, och det var han som lärde George Harrison att spela sitar – något som gav honom stort inflytande över popgiganterna i The Beatles.

Kan vinna Grammy 2013

Ravi Shankar fick Indiens högsta hedersutmärkelse – Bharat Ratna – år 1999. Året dessförinnan tilldelades han Polarpriset i Sverige. Shankar har vunnit flera Grammys under sin karriär, och inför Grammygalan 2013 är både han och dottern Anoushka Shankar nominerade för Årets bästa världsmusik-album (Ravi Shankar: ”The Living Room Sessions Part 1”).

Shankar gjorde sitt sista framträdande i november i år, på en jubileumskonsert. Efter sig lämnar Ravi Shankar sin fru Sukanya Rajan och sina två döttrar – de framgångsrika musikerna Anoushka Shankar och Norah Jones – med familjer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.