Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Loreen besöker organisationen Civil Rights Defenders och blir informerad om människors rättigheter i Azerbajdzjan. Foto: Scanpix

Situationen förvärrad i Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att världens ljus riktades mot Azerbajdzjan under Eurovision Song Contest förra året så är situationen i dag värre än för ett år sedan.

Utrikesminister Carl Bildt kritiseras i en ny rapport av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att inte ha agerat tydligare mot bristen på mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan.

I rapporten, som offentliggörs i morgon, riktas skarp kritik mot Carl Bildts agerande under hans besök i Azerbajdzjan.

Eurovision Song Contest 2013

– Det verkar vara helt i sin ordning inom exempelvis EU att göra som Carl Bildt gjorde i december 2012 att åka till Azerbajdzjan, prata om allt möjligt men inte ens nämna mänskliga rättigheter, Detta trots att Azerbajdzjan är en diktatur där grova människorättsbrott begås, säger Joanna Kurosz på Civil Rights Defenders till SVT Nyheter.

Loreen tog tydlig ställning

Förra årets schlagervinnare Loreen tog tydlig ställning mot kränkningarna av demokratiaktivister i landet, vilket fick stor internationell uppmärksamhet.

– Jag är en person och jag lyckas sätta igång den här diskussionen, som jag tycker är en viktig diskussion. Det kommer upp på tapeten och det är där förändringar sker, sade hon då.

”Till viss del en bestraffning”

Men enligt rapporten har den utveckling man hoppades på blivit den motsatta. Flera journalister och aktivister har hotats, trakasserats och fängslats och man har infört nya lagar som begränsar möjligheterna för oberoende organisationer att verka i landet.

– Under det senaste året har situationen försämrats men dessvärre till det sämre, säger Joanna Kurosz.

– Till viss del är det nog en bestraffning för den uppmärksamhet vissa av de här aktivisterna som träffade Loreen i Baku förra året väckte, säger Robert Hårdh på Civil Rights Defenders till Gomorron Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet