Katarina Dalayman som Brünnhilde i Wagners ”Ragnarök” på Metropolitan-operan i New York. Foto: AP

Sju svenska vinstchanser på Grammygalan

Uppdaterad
Publicerad

Bland de svenska nominerade finns bland andra superproducenten Max Martin och operasångerskan Katarina Dalayman

Max Martin har varit nominerad många gånger tidigare. I år har han chansen att vinna i kategorin bästa låt med ”Roar” som han skrivit åt Katy Perry.

Två svenska operasångerskor har chansen i kategorin bästa operainspelning. Anna Einarson som tillsammans med Trondheims symfoniorkester framför norske Ståle Kleibergs ”David & Bathsheba” och sopranen Katarina Dalayman som med Wien-operans orkester är nominerade för Wagners ”Nibelungens ring”.

Hade glömt galan

–  Just det ja, galan är i helgen det hade jag glömt, säger hon till Kulturnyheterna. Men jag visste att jag var nominerad.

Hon säger också att hon tycker det är roligt att det är två svenskor som har chansen i samma kategori. Men vinner tror hon att brittiske Simon Keenlyside och Metropolitan-operan gör för inspelningen av Thomas Adès ”The Tempest”.

– Ja jag känner ju Simon Keenlyside och han är väldigt bra så jag tippar på honom.

Favoritscenen är Metropolitan

Dalaymans bästa musikaliska minne från året som gått är just från the Metropolitan Opera i New York: när hon spelade Kundry i Wagners Parsifal.

– Det var fantastiskt! Dels att få jobba med Peter Mattei och Daniele Gatti, och dels för att akustiken på the Met är så bra. Det är något med storleken och formen på salongen där som gör att rösten verkligen får plats, säger Katarina Dalayman.

Halva Beatles återuppstår

Förhandssnacket inför söndagen gala har dock handlat mindre om vilka av de nominerade som är favorittippade utan mer om vilka artister som ska spela.

För den mest omtalade akten står Paul McCartney och Ringo Starr, som för att fira 50-årsjubileet av the Beatles första spelning i amerikansk tv ställer sig på scenen tillsammans.

Årets Grammygala blir den 56:e i ordningen och den går av stapeln i Los Angeles natten till måndag svensk tid.

Fler svenska vinstchanser

Dj-stjärnan Alesso är nominerad för ”If I lose myself” i kategorin bästa remix. Göteborgssymfonikerna i kategorin bästa verk av orkester för albumet ”Atterberg”. Filmregissören Jonas Åkerlund i kategoriin bästa musikfilm för Paul McCartney-videon ”Live Kisses”. Norrköpings symfoniorkester, dirigerade av ryske Dima Slobodeniouk, är nominerade för ”Holmboe: Concertos” i kategorin bästa klassiska kompendium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.