Lina Thomsgård är projektledare för Skapelsen. Foto: TT

De skriver om musikhistorien

Uppdaterad
Publicerad

Musikhistorien har fått kritik för att vara skriven av, för och om män. Idag lanserar SKAP (Svenska kompositörer och textförfattare) ett projekt vid namn Skapelsen som syftar till att helt subjektivt skriva om musikhistorien.

Vissa inbjudna människor, i form av jurys, akademimedlemmar och konserthuschefer, har genom alla tider fått bestämma vad som är viktigast och har bäst kvalité inom musiken, och inom dessa grupper har inte kvinnor varit med.

Det hävdar Lina Thomsgård, projektledare för Skapelsen, ett projekt vars syfte är att via en hemsida, en film och en pod, visa upp en ny bild av historien.

”Ohyggligt subjektivt”

– Det ska vara ohyggligt subjektivt, naturligtvis. Eftersom det redan är så musikhistorien är skriven. Vissa utvalda personer har fått sitta i slutna rum och bestämma vad som är bra och inte. Så vi tänkte göra på samma sätt, säger Lina Thomsgård.

De utvalda kommer i det här fallet bestå av en redaktion, men även av allmänheten. Målet är nämligen att alla som vill ska skicka in ett förslag på en artist som betytt mycket för dem. En av artisterna som kommer finnas med på sajten är Ann-Sofie ”Anso” Lundin, även känd som Min Stora Sorg.

”Hade betytt jättemycket”

– Den informationen som finns nu och det vi är en del av, jag kan nästan inte ens föreställa mig att ha fått den som barn eller som tonåring. Och jag tror att det hade betytt jättemycket för mig, att se kvinnliga artister eller kvinnliga konstnärer prata om sitt konstnärskap och ta sig själva på allvar, det säger Min Stora Sorg, som även blivit intervjuad i podden Skaparna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.