Nadya. Foto: Pressbild

Skör punk om livet i exil

Uppdaterad
Publicerad

I Studio PSL utsågs hon till ett av de stora hoppen inför 2015. Med influenser från Sverige och Iran gör hon musik som hon själv beskriver som ”middle eastern heavy bass”. Nu är artisten Nadya aktuell med nya singeln ”Superstars”.

I höstas släppte den 25-åriga artisten Nadya sin hyllade debutsingel ”Refugee”. En låt om rasism, fördomar och utanförskap. Hon gjorde sig snabbt ett namn med sin speciella stil som hon kallar ”middle eastern heavy bass”. Men i nya singeln ”Superstars” är den hårda punkattityden utbytt av skör sång.

– Man kan säga att den börjar där ”Refugee” slutar. Där ”Refugee” handlar mycket om kampen i nuet, att vilja hävda sig, så handlar ”Superstars” snarare om vad som händer efter kampen. Om nostalgin, flykten och drömmen om det som har varit eller det som skulle kunna vara. Och på många sätt har de väldigt mycket gemensamt de här två låtarna men de är också varandras absoluta kontraster, säger Nadya.

Dedikation till Googoosh

”Superstars” är dedikerad och inspirerad av den legendariska ikonen Googoosh. Nadya beskriver henne som Irans svar på Madonna men när det blev revolution i landet 1979 tystades hon. Googoosh sjöng inte på tjugo år och lever i dag i exil i USA.

– Jag tycker att Googoosh livshistoria är så sjukt inspirerande och den är så talande för många flyktingars historia. På en plats, där man hör hemma, där är man en superstjärna. Så tvingas man fly och så lever man plötsligt på en plats där ingen ser ens storhet.

Nadya känner sig inte heller riktigt hemma någonstans. Hon känner sig som främling både i Iran och Sverige men att uttrycka det i musiken är inget som hon tänker på medvetet.

– För mig känns det inte viktigt ur något annat perspektiv än att jag får uttrycka en känsla jag har. Och det blir automatiskt en politisk kamp,  men jag känner inte att jag gör den för någon annan än mig själv. Jag känner inte ett ansvar för att jag måste utnyttja mitt utrymme för att säga vissa saker.

Punkens spår

Den musikaliska banan startade redan som 12-åring då hon var med i ett punkband och det har satt djupa spår i hennes musikskapande.

– Det var i punkvärlden som jag för första gången kände mig fri att säga det jag ville och vara på det sättet som jag är. Det där kommer alltid att genomsyra det jag gör. Jag tror att det kanske kommer att vara ännu tydligare i den här låten än den förra låten. Punken är allt. Det handlar om att bryta regler och barriärer och göra saker som är utanför.

”Det är på tiden”

Nadya har blivit hyllad för sin musik på många håll och i Studio PSL utsågs hon till ett av de stora hoppen inför 2015.

– Det känns hur kul som helst. Men samtidigt känner jag att det är på tiden. Jag har hållt på så himla länge med musik och alltid vetat att det är det här jag ska och vill göra och det är bara en lättnad att folk äntligen har fattat att man kommer att göra något stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.