Till vänster Dolores Haze: Tyra Hasselrot aka. Groovy Fuck, Nicki S. Dar aka. Groovy Nickz och Saga Westerlund aka. Foxy Sagz (fjärde medlemmen Lovina Isaksson aka. Lucky Lollo sknas i bild). Till höger Tuva Lodmark och Nelly Daltrey. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Skramligt bland Årets nykomlingar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som den svenska hip-hopen och dansmusiken blommar för fullt, och popen är en lika självklar genre i Sverige som morgonkaffe, har det kanske varit lite tystare kring rocken de senaste åren. Men i kategorin Årets nykomlingar finns skramliga, råa och punkiga toner – Kulturnyheterna träffade Dolores Haze och Pale Honey.

Dolores Haze är nominerade i två kategorier – årets nykomling och årets rock/metal. Tre av medlemmarna ur kvartetten var i radiohuset när P3 Guld nomineringarna avslöjades idag, Tyra Hasselrot aka. Groovy Fuck, Nicki S. Dar aka. Groovy Nickz och Saga Westerlund aka. Foxy Sagz skrattar lite åt att ha hamnat i just metal-kategorn.

– Det är ju asnice, men vi är ju inte metal så det är kul, säger Tyra Hasselrot.

Image från popvärlden

Däremot går de med på att de passar i rock-genren – även om de själva tidigare har beskrivit sin musik som california goth, rage rave och diva couture.

– Vi tar musiken från rockvärlden, men imagen från popvärlden. Många tror att man måste välja, säger Tyra Hasselrot. 

På vilket sätt tar ni imagen från popvärlden?

– Alltså stilen och attityden är mer från popvärlden, vi är kaxiga och tror på oss själva. Vi gillar smink och kläder på ett sätt som man kanske inte gör inom rocken där man kanske är lite mer jordnära, säger hon.

– Nu kommer våra rockfördomar fram, säger Nicki S. Dar och skrattar.

Men om Dolores Haze har några fördomar mot rock så hörs det inte i musiken, som är skramlig, punkig och oändligt full av attityd.

Vilken låt borde den som inte hört er introduceras med?

– ”Reach placebo”, den är liksom där vi är nu, säger Tyra Hasselrot.

– Eller ”The Haze” som annars är vår signaturlåt som handlar om oss, säger Saga Westerlund.

”Ger 90-talet nytt liv”

Göteborgsduon Pale Honey är också nominerade till Årets nykomling. När de började spela tillsammans för flera år sedan var punken en självklar del i musiken, idag anar man fortfarande soundet i vad som har kommit att bli en mer avskalade indierock.

– Nu tycker jag att det känns mer som att vi ger 90-talet nytt liv, säger Nelly Daltrey.

Med Nelly Daltrey på trummor och Tuva Lodmark på sång och gitarr blir soundet rakt, dessutom rationaliserar de konsekvent bort onödigheter i processen.

– Är det nåt i en låt som inte låter bra så tar vi helt enkelt bort det, säger Tuva Lodmark.

I våras släppte gruppen sitt debutalbum som hyllats både av kritiker och publik, trots att de själva inte uppfattar sin genre som särskilt stor i Sverige.

– Vi gör musik som inte är så stor och uppmärksammad nu, vi rör oss inte i det elektroniska till exempel, säger Tuva Lodmark.

– Nej, i Sverige känns pop, elektro och metal större, utomlands upplever jag att det är större, fyller Nelly Daltrey i.

Vill ta över världen

Trots att banden har tydliga olikheter så förenar de punkiga och avskalade tonerna dem, men frågan är om två band som nu får strålkastarljuset på sig kan utgöra starten på en trend.

Är ni början på framväxten av en ny punkig och rockig scen?

– Vi hoppas på det, eller det är ju kul med mixen också, säger Tyra Hasselrot från Dolores Haze.

Men framför allt vill de – i en klassisk rock-anda – ta över världen.

– Vi vill bli ikoner och legender – och miljonärer, sägar Nicki S. Dar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.