Bruce Springsteen och Nina Simone Foto: TT

Sommarpratarnas favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Nina Simone och Bruce Springsteen – om sommarprataren själv får välja.

Det varslar tidig statistik från Sommar i P1 om.

De värsta musik-klyschorna försöker programmets producenter att stoppa.

Den som lyssnat på årets sommarvärdar i P1 har möjligen noterat en förkärlek till Bruce Springsteen och Nina Simone på musikfronten.

Enligt statistik från första programmet fram till den 6 augusti från ”Sommar i P1”, har artisterna varit mest populära.

Springsteen med sju spelade låtar, och Simone med sex. Mest populära låt mellan den 20 juni och 6 augusti är ”Over the Rainbow” med Eva Cassidy, som spelats fyra gånger. Poppis var också låtarna ”A Case of You” med Joni Mitchell, och ”Some die young” av Laleh, som båda spelades tre gånger.

Armstrong och Zetterlund poppis

Årets sommarvärdar har varit mer varierade i sin musiksmak är fjolårets.

Tio låtar spelades två gånger. Att jämföra med 30 låtar 2014.

När SR-programmet Mitt i Musiken gjorde en undersökning av vilka låtar som spelats mest i Sommar mellan 2006 och 2010, stack ”What a wonderfull world” med Louis Armstrong ut, med elva spelningar, medan Monica Zetterlund var mest spelade artist med 35 låtar.

Försöker undvika slitna låtar

När en sommarpratare väljer ut musik till sitt program, och fastnar för låtar som just ”What a wonderfull world”, eller ”I did it my way”, eller ”Non, je ne regrette rien” – då kan det hända att de ombeds tänka två gånger.

– Vi vill inte sätta stopp för någon låt. Vi har 58 olika sommarvärdar, och de är ofta väldigt bestämda. Men vi kan säga: ”det här är en jättefin låt, men en har spelats väldigt många gånger” om någonting känns lite slitet, säger Bibbi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1.

– Om man inte är van vid att göra radio och musiksätta program så är det lätt att hamna i ett tankespår, då kan våra producenter hjälpa till med alternativ.

Låtarna berör

Årets hit-artister Bruce Springsteen och Nina Simone har spelats förr. Springsteen möjligen oftare än Simone, enligt Bibi Rödöö.

– Folk gillar Nina Simone. Hon är finstämd och skapar känslor. Det är då sommarprogrammen är som bäst. När musik och prat går hand i hand. Jag kan blir väldigt berörd av prat, men det är när musiken kommer som det känns. Det är då man gråter eller skrattar, säger hon.

Två av årets sommarvärdar spelade Nina Simone dubbelt i sina program: koreografen Alexander Ekman och skådespelaren Hans Mosesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.