Alex Kapranos, sångare i Franz Ferdinand. Foto: AP/TT Bild

Sparks & Franz Ferdinands samarbete kan släppas 2014

Uppdaterad
Publicerad

Mellan skivsläpp och turnéer har de jobbat ihop över Atlanten. Snart får omvärlden höra.

År 2006 läckte nyheten ut i popvärlden: Brittiska indierockarna Franz Ferdinand och legendariska popbröderna Sparks från USA tänker samarbeta.

Franz Ferdinans musik har länge burit spår av Sparks smått hysteriska poppärlor från 70- och 80-talen. Men det var först för några år sedan som banden berättade om sin ömsesidiga beundran för varandra.

– Vissa verkar tro att vi sitter i en bubbla, men vi lyssnar på andra artister. Och vi gillar verkligen Franz Ferdinand. Vi tycker att en del av deras grejer är väldigt intressanta, säger Ron Mael från Sparks när han träffar Kulturnyheterna en decemberdag i Stockholm.

Fullt upp med annat

Sedan 2006 har det varit ganska tyst om samarbetet, medan banden har varit upptagna på olika håll. Sparks har hunnit ge ut två studioalbum och sätta ihop radiomusikalen ”The Seduction of Ingmar Bergman” för Sveriges Radio medan Franz Ferdinand också har släppt ifrån sig två fullängdare.

Inför skottarnas senaste album ”Right Thoughts, Right Words, Right Action” som kom i augusti i år, gick mediaskvallret om att Sparks kanske skulle höras på skivan.

Skickar sångbitar över Atlanten

Samarbetet har legat lite på is en period, eftersom båda banden är ute på turné, men det är absolut inte över, berättar Ron Mael:

–  Vi har jobbat ihop trots att det är kanske 900 mil emellan oss. Vi har skickat musikbitar och sång fram och tillbaka. När vi träffades och sa att vi borde göra något ihop så tänkte jag att det bara är något som alla band säger när de ses. Men vi lyckades återuppta kontakten och har gjort en del saker som blivit riktigt bra.

För Sparks har samarbetet varit uppfriskande, då de har fått gå tillbaka till att jobba mer med rena poplåtar, snarare än med en längre berättelse.

Siktar på släpp 2014

Sparks gör turnéns sista spelning i Stockholm på torsdagskvällen. Sedan ha de mer tid till annat. Franz Ferdinand är fortfarande ute på vägarna, men Sparks är optimistiska och tror att samarbetet kan ges ut ganska snart:

– Båda sidor är väldigt peppade på resultatet och vi hoppas att det här projektet kan se dagens ljus någon gång nästa år, säger Ron Mael.

Håll utkik på Kulturnyheternas sajt för mer intervju och ett tv-inslag med Sparks.

Om Sparks & Franz Ferdinand

Sparks

  • Bildades 1971
  • Består av bröderna Ron (klaviatur) & Russel Mael (sång)
  • Kända för låtar som ”This town ain't big enough for both of us”, ”Never turn your back to mother earth” & ”The Rhythm Thief”.

Franz Ferdinand

  • Bildades 2002
  • Består av Alex Kapranos, Nick McCarthy, Robert Hardy & Paul Thomson
  • Kända för låtar som ”Take me out” & ”Do you want to”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.