Taylor Swift valde i början av november att ta bort sin musik från musikjänsten. Till höger Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: TT/AP

Spotify svarar kritikerna

Uppdaterad
Publicerad

”Allt prat om att Spotify tjänar pengar på bekostnad av artisterna gör mig mycket upprörd”, skriver grundaren Daniel Ek i ett blogginlägg.

Världsstjärnan Taylor Swift valde nyligen att ta bort all sin musik från Spotify på grund av att hon, tillsammans med flera andra artister och låtskrivare, anser att de får för dåligt betalt av musiktjänsten. 

Under gårdagen svarade Spotifys grundare, Daniel Ek på kritiken.

Medier

”Piratkopiering betalar inte”

”Taylor Swift har absolut rätt, musik är konst, konst har ett verkligt värde, och artister förtjänar att få betalt”, inleder han texten med.

Däremot slår han bort kritiken om att de skulle tjäna pengar på bekostnad av artisterna. Ek menar att musiktjänsten grundades för att kunna sammanlänka fans och artister på ett lagligt sätt, utan piratkopiering, så att artisterna också skulle kunna få betalt för sitt arbete.

”Arg och frustrerad”

Han skriver att Spotify har betalat mer än två miljarder dollar (närmare 15 miljarder kronor) till musikindustrin, men att även han blir arg och frustrerad när han hör att artister och låtskrivare inte får betalt för streamingen av deras musik.

”Om pengarna inte flyter till den kreativa sektorn inom rimlig tid och på ett öppet sätt, är det ett stort problem. Vi kommer att göra allt vi kan för att samarbeta med industrin för att öka insynen, förbättra hastigheten på betalningar och ge konstnärer en möjlighet att marknadsföra sig själva och få kontakt med fans”.

Läs hela texten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet