Spotify Foto: TT

Spotify stäms på miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Spotify stäms på 1,3 miljarder kronor.

Den svenska musikjätten uppges ha distribuerat upphovsrättsskyddat material.

Det är David Lowery, känd från rockbanden Camper Van Beethoven och Cracke, som stämmer Spotify. Han anklagar musikjätten för att medvetet ha distribuerat musik utan att betala upphovsmännen någonting för det.

Har inte hittat kompositörer

Anledningen ska vara att företaget har misslyckats med att identifiera vem som äger rättigheterna till kompositioner, rappoterar amerikanska Billboard.

Det blir upp till kalifornisk domstol att reda ut om det svenska företaget ska böta eller inte. Enligt stämningsansökan yrkas det på så mycket som 1,5 miljoner kronor för varje enskilt intrång.

Saknad data

I ett mejl till nyhetssajten Breakit skriver Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, att streaming-företaget har ett nära samarbete med National Music Publisher Association – organisationen för förlagsrättigheter i USA, för att hitta och betala ägare av musiken som finns distribueras.

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.