Foto: TT

Stjärnor ställer in uppträdande på Trump-gala

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska världsstjärnor brukar uppträda vid installationen av USA:s president, men inför Donald Trumps ceremoni har flera stora namn tackat nej. Nu ställer även två inbokade artister in sina uppträdanden: Musikalstjärnan Jennifer Holliday och sångaren Paul Anka.

Holliday valde under lördagen att ställa in efter påtryckningar från den amerikanska HBTQ-rörelsen, rapporterar flera amerikanska medier. I ett öppet brev ber Dreamgirls-stjärnan HBTQ-rörelsen om ursäkt och skriver att hennes nya beslut påverkades av en artikel som handlade om hur hjärtekrossande uppträdandet skulle vara för hennes fans.

”...jag hör dig och känner din smärta. Det var främst tack vare HBTQ-rörelsen min karriär föddes och jag står i stor skuld till er...Ni har älskat mig troget och villkorslöst och i så många år har ni försett mig med arbete trots att min stjärnglans sen länge falnat”, skriver Holliday.

USA-val 2016

Holliday har tidigare uppträtt på inbjudan av flera presidenter: Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton och George W Bush, skriver New York Times.

Céline Dion har tackat nej

Medan världsstjärnor som Beyonce, Aretha Franklin och Barbra Streisand uppträtt vid Barack Obamas installationer, har den tillträdande presidenten haft det tufft att locka storstjärnor. Céline Dion och Elton John ska finnas med bland dem som tackat nej till Trump, skriver Vanity Fair.

Även Paul Anka, som själv beskriver Trump som en gammal god vän, har nu ställt in på grund av familjeskäl. Han hade tänkt framföra Trumps favoritsång ”My Way”, säger han till nöjessajten TMZ. Låten som starkast kopplas ihop med Frank Sinatra, är ursprungligen en fransk låt som just Paul Anka skrev en engelsk text till i slutet av 60-talet. Enligt Anka var planen att Trump och hans fru skulle tagit sin första dans som presidentpar till låten.

Tom Barrack som planerar installationen har dock tidigare sagt att han är överväldigad över programmet och att Trump inte vill ha ett ”cirkus-aktigt firande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet