Vadstenas folkhögskola och Martin Modéus, biskop i Linköpings stift. Foto: Anette Sandberg/TT

Biskopen: Vill ha hjälp att rädda hotad musiklinje

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att lägga ner musikutbildningen vid Vadstenas folkhögskola har mött massiv kritik. Nu öppnar skolans huvudman – kyrkan – för alternativa lösningar.

Eleverna som har gått på musiklinjen vid Vadstena Folkhögskola står på scener runt om i landet. Utbildningen, som av många anses vara Sveriges bästa förberedande utbildning för klassiska sångare och pianister, hotades av nerläggning sedan i slutet av förra året.

I december meddelade nämligen folkhögskolans huvudman, Linköpings stift, att skolan brottas med ansträngd ekonomi och att en lösning skulle vara att lägga ner den dyra musiklinjen.

Kärv ekonomi

Martin Modéus, biskop i stiftet, säger att kyrkan har drivit musikutbildningen, som egentligen ligger utanför kyrkans grundläggande uppgifter, så länge den har haft råd.

– Men nu när de ekonomiska tiderna är kärvare, så behöver vi ta ett större grepp om organisationen och då blir det det här resultatet, säger han.

– Underlaget för klassiska musiker blir mycket försvagat. Det gör att kyrkan, operan, konsertlokaler runt om i Sverige och i hela Norden även Europa kommer att ha ett mindre utbud av sångare och pianister, säger sångaren David Wijkman.

Konsertmanifestationer anordnas

Sedan dess har flera tunga röster inom Nordens musikliv höjts till stöd för utbildningens fortsatta liv.

”Kungl. Musikhögskolan (KMH) är mycket angelägen om att dessa förutbildningar fortsatt får bedriva sitt viktiga uppdrag. Det är en förutsättning för att KMH ska kunna ta vid i utbildningskedjan och kunna bedriva högre musikutbildning som siktar både mot ett yrkesliv och mot en karriär inom forskning”, skriver till exempel Cecilia Rydinger Alin och Peder Hofmann i ett uttalande.

”Oersättlig”

De kommande veckorna anordnas konsertmanifestationer i Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Göteborg. De arrangeras av examinerade elever från musiklinjen som i dag antingen studerar vid högre musikutbildningar eller verkar professionellt. Syftet med konserterna är att skapa opinion.

– För mig personligen är utbildningen viktig därför att kultur är viktigt. Vadstena folkhögskolas musiklinje är det ställe i Sverige idag som bäst förbereder unga sångare och pianister för musikhögskola och framtida karriär, säger sångaren David Wijkman.

– Eftersom utbildningen är unik så kommer det inte finnas något som kan ersätta den. Jag skulle gärna vilja veta vad det skulle vara i så fall, säger pianisten Bahareh Ahmadi.

Vill ha gott slut

Tidigare i veckan hade kyrkan ett möte med kommunen, Linköpings universitet och en rad andra aktörer för att försöka hitta en lösning.

Vad tror du händer med musiklinjen nu?

– Det ska jag inte spekulera i, men jag hoppas att väldigt många vill hjälpa till att ge det här ett gott slut, säger Martin Modéus.

Vadstena Folkhögskola har tillsatt en utredningsgrupp som ska fatta beslut i frågan senast den 15 februari.

De protesterar mot nedläggningshotet

Susanne Rydén, vice preses i Kungl. Musikaliska akademien

Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare Vadstena-Akademien

Birgitta Svendén, vd och operachef Kungliga Operan

Ronnie Hallgren, vd Göteborgsoperan

Marit Strindlund, musikalisk ledare och chefsdirigent Folkoperan

Kjell Englund, vd och konstnärlig ledare Norrlandsoperan

Anna Lindal, vice rektor Operahögskolan

Mist Thorkelsdottir, prefekt Högskolan för scen och musik, vid Göteborgs Universitet

Ann-Charlotte Carlén, rektor Musikhögskolan i Malmö

Staffan Storm, dekan Konstnärliga fakulteten i Malmö vid Lunds Universitet

Anne Margrethe Dahl, föreståndare och operasolist vid Operaakademiet, Det kgl. Teater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.