Electro Velvet består av Alex Larke och Bianca Nicholas. Foto: BBC

Storbritanniens Eurovisionbidrag – sämst någonsin?

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien är kända för att komma på anmärkningsvärt låga placeringar i Eurovision song contest. Årets bidrag är inte heller någon hit bland oroade brittiska kritiker – artisterna själva är dock nöjda med låten.

För Storbritannien har det historiskt sett aldrig gått särskilt bra i Eurovision song contest.

2003 slutade duon Jemini absolut sist, med sensationella noll poäng. De senaste 16 åren har de bara kommit med på topp 10 två gånger.

Eurovision song contest 2015

Blygsamma placeringar

Men de senaste åren har de krupit försiktigt uppåt i statistiken.

Efter att Engelbert Humperdinck hamnat näst sist på 25:e plats år 2012 med sin ”Love will set you free” kom Bonnie Tyler på plats 19 med ”Believe in me” i 2013 års Eurovision. Förra året slutade Molly Smitten-Downes bidrag ”Children of the universe” på blygsamma men relativt framgångsrika plats 17.

Enligt brittiska medier är det dock inte mycket som tyder på att årets bidrag kommer att följa de senaste årens förhållandevis positiva trend.

I maj kommer Storbritannien nämligen att skicka en upp-tempo-låt i electro-swing-stuk som heter ”Still in love with you” till Österrike. Den ska framföras av den nysammansatta duon Electro Velvet och är inspirerad av 20-talsestetik och Charleston, fast med moderna inslag av självlysande neonljus och elektronisk bas.

”Karisma som ett visset salladsblad”

”Still in love with you” har fått utstå hård kritik och hån av sina landsmän. Många klagar på att låten är för lång, sången för gäll och texten för fånig.

The Guardian kallar bidraget för ”ett mardrömslikt försök att fusera 'Cotton Eye Joe', 'Doop by Doop' och Scatman Johns samlade verk i en monstruös ny form”. En annan av tidningens skribenter gjorde en större undersökning för att utröna om det är landets sämsta bidrag någonsin och kom fram till att det bara är det sämsta på ett halvt decennium – ”i stort sett ett mästerverk”.

”Jag gillar vintage. Jag gillar swing. Detta var smärtsamt att se” twittrade en användare.

The Independent skriver att låten har ”lika mycket karisma som ett visset salladsblad” och att ”denna ickemagiska union enbart reflekterar att vi som nation totalt har gett upp hoppet om att någonsin vinna Eurovision”.

Fösvarar bidraget

Duon själv håller dock inte med. Bianca Nicholas, som är en tidigare barnstjärna från Kent tror istället att de kan kamma hem hela tävlingen.

– Man är med i en tävling för att man tror att man kan vinna och det är det vi tänkte försöka göra, säger hon i en intervju med Radio Times, och tillägger att hon tror att bidraget kan utmärka sig bland alla ballader.

Hennes partner Alex Larke, som till vardags är sångare i coverbandet The Rollin' Clones, är lika tävlingsinriktad. Han menar att de inte har siktet inställt på någon särskild, utan helt enkelt vill slå ”allihop”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet