Storslam för Tove Lo

Uppdaterad
Publicerad

Tove Lo är storvinnaren av Musikförläggarnas pris.

Artisten belönas i tre kategorier: Årets mest spelade låt, Årets internationella framgång och Årets genombrott.

”Årets internationella framgång känns störst för mig”, säger hon till SVT.

Det blev poppigt när vinnarna av Musikförläggarnas pris tillkännagavs på fredagen.

Tove Lo belönades i hela tre kategorier. För egen del som Årets genombrott och Årets internationella framgång. Tillsammans med Max Martin kniper hon även Årets mest spelade låt, för ”Love me like you do” med brittiska artisten Ellie Goulding.

– Årets internationella framgång känns störst för mig, faktiskt. Jag har turnerat så mycket och rest runt överallt och då inser man hur stor världen är. Och att känna att man har nåt ut till andra sidan havet, Atlanten... Det betyder mycket. Det är stort, säger hon i en intervju med Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.

Ärliga texter

På frågan om vad det är med Tove Lo:s hits från debutalbumet ”Queen of the clouds” som verkar falla så många i smaken, svarar hon:

– Fansen säger att de verkligen kan relatera till mina texter för att de är så ärliga och sårbara. Att man på något sätt erkänner sina fel och brister. I Sverige retuscherar och förskönar vi inte. Vi pratar om det som är jobbigt för att göra det mänskligt. I USA är det lite tvärtom, frramför allt i popvärlden.

Gör som en rockstjärna

I låtar som ”Talking body” och ”Habits (Stay High)”, sjunger Tove Lo om att vara berusningsmedel och sex. Okontroversiellt i rockvärlden. Mer prekärt blandkvinnliga popartister.

– Jag är glad att jag har vuxit upp i Sverige och har de värderingarna, att det som gäller för män gäller även för mig. Det ska inte vara någon skillnad där, säger hon.

Tove Lo belönades tidigare i år med två Grammisar för Årets artist och Årets låt, och med ett P3 Guld-pris i kategorin årets nykomling.

Max Martin prisas

Priset för årets mest spelade låt delar Tove Lo med demonproducenten Max Martin, som även han lämnar prisutdelningen med tre priser. Max Martin vann både i kategorierna årets kompositör och årets låt, det sistnämnda för ”Shake it off” med Taylor Swift.

Alla pristagarna i Musikförläggarnas pris 2015:

Årets kompositör

Johan ”Shellback” Schuster & Martin ”Max Martin” Sandberg

Årets textförfattare

Silvana Imam

Årets internationella framgång

Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg 

Årets genombrott

Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg 

Årets låt

Taylor Swift – ”Shake It Off– skriven av Johan ”Shellback” Schuster, Martin ”Max Martin” Sandberg & Taylor Swift.

Årets mest spelade låt

Ellie Goulding – ”Love Me Like You Do” – skriven av Tove ”Tove Lo” Nilsson, Ali Payami, Ilya Salmanzadeh, Martin ”Max Martin” Sandberg och Savan Kotecha.

Årets konstmusikpris – Mindre ensemble/kammarmusik

Paula af Malmborg Ward -”Vidder” 

Årets konstmusikpris – Stor ensemble/opera

Mats Larsson Gothe -”Blanche och Marie” 

Musikförläggarnas hederspris 2015

Mauro Scocco

Musikförläggarnas stipendium 2015

Leslie Tay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.