I kväll är det premiär av TV4:s Så mycket bättre. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX, Janerik Henriksson / TT.

Största överraskningarna i premiären

Uppdaterad
Publicerad

När ikonen Freddie Wadling plötsligt rycktes bort kändes årets omgång av ”Så mycket bättre” tunn. Som att det saknade ett par tunga livskapitel att bygga både tolkningarna och historierna på. Ett premiäravsnitt senare är Kulturnyheternas Joacim Forsén lugnare.

Den vingliga, sköra rösten. Den mörka sårade stämman. Sångarens ojämförliga musikalitet fångad i några fraser ur ”Den blomstertid nu kommer”. 

Det är pressvisning för premiäravsnittet av årets ”Så mycket bättre” och några sekunder in i de allra första sekvenserna blir vi åter igen påminda om Freddie Wadlings fullständigt unika artisteri. Bara en vecka före inspelningen av årets säsong i gotländska Burgsvik slets han ut ur en svensk musikbransch där han alltid har flugit fritt och högt och vackert.

Tappar svärta

Med det förlorade också TV4-programmet en kantig pusselbit i den nya omgången. En genicharmig begåvning som hade lyft in mer oumbärligt smuts och svärta i den putsade lördagsunderhållningen.

För inte bara sjöng Freddie Wadling som ingen annan. Sångarens historia är vid sidan av den brokiga, hyllade karriären kantad av svag självkänsla, mörker, missbruk och utanförskap. Till och med hans språk var sällsynt säreget, en blandning av svart humor och blixtrande formuleringar. Vilka andra skulle beskriva hur musiken kom in i livet redan som barn med: Den kröp in i mitt öra som en kackerlacka. 

Wadling vävs in vackert

Därför är det fint att se att Freddie Wadling smart och vackert vävs in i den nya säsongen. Som hur de inspelningar som Wadling hann göra inför programmet blir en del av säsongen.

Eller när Magnus Carlson, nära vän till Freddie, i en av de inledande scenerna utbringar en känslosam skål till sångaren. Förhållandet mellan dem kan alldeles säkert bli ett tårfyllt bränsle för att svenska folket äntligen ska få lära känna den varma, känsliga Weeping Willows-sångaren på djupet. Att Magnus blir säsongens gråtgeneral är kanske ingen djärv gissning. 

Fortfarande på Svensktoppen

För alla säsonger av ”Så mycket bättre” har sin rollbesättning. Hittills har till exempel varje omgång av programmet fått någon av landets världskända doldisar – artister som redan har slagit igenom fast bara i sin del av musikvärlden – att braka igenom folklighetsvallen. Att gå från kritikerhyllad indiestjärna till Svensktoppsinventarie. Som första säsongen som bäddade för att September snart blev till hela folkets allsångsledare Petra Marklund. 

Eller förra året då Miriam Bryant fick det där massiva genombrottet som har legat i luften sedan allra första singeln. Nästan ett år senare har hennes tolkning av Taubes ”Ett sista glas” fortfarande inte lämnat Svensktoppen. 

80-talet i sitt dna

I år är det förmodligen Little Jinder som som den breda svenska publiken kommer att få upp ögonen för. Hon har samma befriande och orädda punkattityd som just Bryant. Samma smarta melodisinne och dessutom har Josefine Jinder 80-talet i sitt musik-dna. Det lär komma till användning. 

Lisa Ekdahl är givetvis säsongens friaste själ, likt tidiagre deltagare som Laleh och Thomas Di Leva. Och kan Danny Saucedo bli årets Darin? Ja, kanske. Solo-Danny har lyft låtskrivandet senaste året och den mer moderna r’n’b-popen klär honom.  

Inte samma generationsgap

Med Wadling åtminstone rent fysiskt borta från programmet blir vi däremot utan det breda generationsgap som ofta har blivit både underhållande och vacker tv. Minns hur Petter och Lill-Babs hittade varandra i allra första säsongen eller hur Sven-Bertil Taube och Miriam Bryant lika oväntat gjorde det förra året. 

Men här finns ingen Taube. Ingen Lill-Babs, Lasse Berghagen eller Sylvia Vrethammar. 

I stället är Tommy Nilsson, 56, äldst i gruppen. 

Han saknar förstås inte historier för det, långt ifrån. Karriären expresstartade i Frankrike och gjorde honom till miljonsäljande stjärna redan i 20-årsåldern. Där lade sångaren grunden till det destruktiva förhållande till alkohol som förföljt Tommy fram till att han för ett antal år sedan lyckades bli ren. I premiärprogrammet, tillägnat just sångaren, saknas visserligen djupet i den historien men finns så klart med. Precis som omständigheterna bakom hur Tommy Nilsson lurade medierna, mig inräknad, att skriva om lakritschoklad.

Stor komiker

Men mest av allt kommer Tommy ut som den store komikern. Inte bara lyckas ”Ballad-jesus” hitta på seriens kanske första riktiga roliga dagaktivitet med artisterna, han visar också upp både perfekt humortajmning och subtilt förlösande kommentarer.

Just att få omvärdera och få se oväntade sidor av landets artister är en av programmets finaste förtjänster. Förutom att fylla upp försäljningslistor, P4:s spellistor och hela det kommande årets Svensktoppen med nytt material. 

Årets första hits

Efter säsongens första program är det bara att säga: Grattis Jill Johnson och Danny Saucedo till årets första breda ”Så mycket bättre”-hits. 

Och att Freddie Wadling med serien kanske, kanske kan få det breda erkännande få andra förtjänade så mycket som han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.