Summerburst Foto: TT

Summerburst bokar kvinnofattigt

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Summerburst drar igång för femte året.

Det är fem år av mansdominans på scenen. 2015 är bara fyra av 33 akter kvinnor.

”Det är ett pågående dilemma som är stort och tråkigt”, säger festivalgeneralen Anders Boström.

I helgen hålls Summerburst i Göteborg. Om två veckor är det dags för Stockholm.

I år är akter som Avicii, Axwell och Ingrosso och Afrojack dragplåster till dans- och housemusik-festivalen, som väntas dra omkring 130.000 besökare.

Under de fem år som festivalen har pågått har det varit kvinnofattigt på scenerna. Årets enbart fyra akter är inget undantag i festivalens korta men välbesökta historia.

”Stort och tråkigt”

– Det är ett pågående dilemma som är stort och tråkigt, men vi jobbar på det, säger festivalgeneralen Anders Boström på Stureplansgruppen live.

Han tycker att kritiken är befogad, men säger att festivalen gärna vill göra någonting åt könsfördelningen.

– Vi har ett pågående samarbete med jämställdhetsberedningen där vi ska kolla på hur vi kan få igång den förändringen snabbare än vi gör. Det som är att vi måste hitta förebilder också, det är det vi jobbar på nu, säger Anders Boström.

”Måste lyssna på vad folk vill ha”

Festivalgeneralen Anders Boström berättar att Summerburst jobbar tillsammans med skivbolag för att öka jämställdheten. Det är nödvändigt för att festivalen ska behålla sin relevans och utvecklas. Men när Summerburst publik fick önska akter inför årets upplaga av festivalen, ville de 25.000 som röstade se män.

– Tyvärr hamnar kvinnliga artister överhuvudtaget väldigt långt ner på den listan över vad folk vill se.

Tar ni hänsyn till det då?

– Vi måste ju lyssna till vad vår publik vill ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.