Anders ”Henkan” Henriksson i studion 1988. Musikproducenten producerade flera av Magnus Ugglas största hits. Foto: TT

Svensk stjärnproducent avliden

Publicerad

Kompositören och producenten Anders ”Henkan” Henriksson har avlidit, 71 år gammal. Han blev känd genom sitt arbete med grupper som Tages och The Shanes – men fick sina största hits tillsammans med mångåriga parhästen Magnus Uggla.

Henriksson skrev låtar som ”Varning på stan”, ”4 sekunder”, ”Jag mår illa” och ”Kung för en dag” tillsammans med Magnus Uggla, och duon jobbade tätt ihop från 1975 och framåt.

Under 60- och 70-talet blev Anders Henriksson ett namn genom sitt arbete för svenska grupper som Tages och The Shanes, men hade även en internationell karriär med storheter för sin tid som King Crimson, Quatermass och Jericho i Abbey Road-studion i London.

”Henkan” Henriksson låg också bakom en lång rad Melodifestivalen-nummer, gjorde signaturmelodin till ”Björnes magasin” och var kapellmästare i långköraren ”Måndagsbörsen”, bland mycket annat.

– Det är oerhört tomt och saknaden är enorm, men våra minnen och hans musik lever vidare, skriver hans familj i ett gemensamt inlägg på Facebook.

Anders ”Henkan” Henriksson blev 71 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.