Svenskorna intar South by Southwest

Uppdaterad
Publicerad

Natten är ljum och överallt ljuder musik – från takterrasser, ur källare, i parker, restauranger och i nästan varje gathörn. Det är dags för världens största musikfestival , South by Southwest, som i år lockar 150.000 deltagare till Austin, Texas. Sverige är ett av länderna med flest inbjudna artister, och kvinnliga musiker dominerar.

Det här är musikfestivalen som bjuder in artister som är på väg att slå igenom. Här kommer också numera kända storheter som Spoon, Holychild och Passion Pit att framträda.

Också flera svenska artister får stor uppmärksamhet, Seinabo Sey och Tove Lo är heta i amerikanska medier. Men intresset omfattar också artister som Frida Sundemo vars platta Indigo slagit i Storbritannien, där tidningen The Guardian berömde hennes ”skimrande elektropop”.

Peppar varandra

Tove Styrke står på scen samma kväll här i Austin, hon har just kommit från New York där hon blivit intervjuad i pratshowen Late Night med Seth Meyers. Hon har en USA-turné planerad i maj.

Och de svenska kvinnliga artisterna berättar att sammanhållningen är god, de sms:ar och peppar varandra inför framträdandena.

– Det är dags för oss nu, konstaterar Tove Styrke. Och Frida Sundemo håller med.

– Jag har känt ett starkt stöd de senaste åren. Det går att ta plats nu som kvinnlig artist, att ha attityd, att stå upp för sig själv, att vara sångerska och låtskrivare, säger hon.

”Oerhört hög kvalitet”

James Minor, arrangör för SXSW säger till SVT att den svenska musikindustrin fortsätter att imponera.

– Globalt sett håller svensk musikindustri oerhört hög kvalitet, alltfler vänder sig till Sverige för låt- och textproduktion. Ni vet verkligen hur man får till en bra poplåt.

Och att 14 av 19 inbjudna svenska artister är kvinnor kallar han för ett ”lyckligt sammanträffande”.

– Jag var faktiskt inte medveten om det förrän någon påpekade det, det är bara så att Sverige har många starka kvinnliga artister just nu, säger han.

Utöver alla uppträdanden pågår hundratals debatter om musik som avhandlar allt från könsfördelning bland rappare till om musiktidningarna går mot en säker död.

Hela listan med svenska inbjudna artister:

Amason (Stockholm)

Urban Cone (Stockholm)

Kate Boy (Stockholm)

Elliphant (Stockholm)

Tove Styrke (Stockholm)

Seinabo Sey (Stockholm)

Tove Lo (Stockholm)

Makthaverskan (Göteborg)

Max Elto (Stockholm)

Laleh (Stockholm)

Summer Heart (Malmö)

CIKATRI$ (Stockholm)

Indevotion (Oskarshamn)

The Magnettes (Luleå)

Moon City Boys (Stockholm)

Kill! Kill! Pussycat! (Ånge)

Good Harvest (Falun)

Frida Sundemo (Stockholm)

Snoh Aalegra (Stockholm) 

Cazzette (Stockholm)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.