European Youth Orchestra. Foto: Peter Adamik

Svenska musikinstitutioner vill rädda EU:s ungdomsorkester

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska ungdomssymfoniorkestern ska läggas ned, ett EU-beslut som mötts av hård internationell kritik. Nu ansluter sig bland andra Kungliga operan, Kungliga hovkapellet, Stockholm konserthus och Kungliga filharmonikerna till kritiken.

Sammantaget är det sex svenska chefer och konstnärliga ledare inom klassisk musik som nu uppmanar EU att rädda orkestern, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

”I våra dagar finns det ett särskilt värde i att samla musiker från olika länder i kulturella samarbeten”, skriver cheferna i ett gemensamt uttalande.

Skolat 3000 musiker

European Youth Orchestra grundades för 40 år sedan och består idag av medlemmar ur EU:s 28 medlemsländer. Genom åren har fler än 3000 musiker spelat i orkestern, och har sedan gått vidare till orkestrar som bland andra London Symphony Orchestra,  Berliner Philharmoniker och Boston Symphony Orchestra.

Nu kommer de inte längre få något ekonomiskt stöd av EU, vilket innebär att orkestern läggs ned. Beslutet har kritiserats dels för orkesterns viktiga roll som en plantskola för internationella musiker, och dels för dess roll som en gränsöverskridande kulturambassadör för EU-projektet.

Sedan beskedet tidigare i vår har kampanjen #SaveEUYO fått stöd av en lång rad framstående namn inom det europeiska musiklivet.

Har hjälpt svensk musik

De svenska musikinstitutionscheferna riktar sig nu till EU:s utbildnings- och kulturkommissionär Tibor Navracsics med sin uppmaning om att rädda orkestern.

”Genom EUYO har många unga svenska musiker fått chansen och nöjet att spela i orkestern. Den har varit en viktig plattform för många unga musiker från hela EU att få kunskap om det internationella musiklivet”, skriver de i sitt uttalande.

Bakom uppropet står Kungliga operans chef Birgitta Svendén, Kungliga hovkapellets konstnärliga ledare Lawrence Renes, chefen för Stockholms konserthus Stefan Forsberg, Kungliga filharmonikernas chefdirigent Sakari Oramo, Berwaldhallens chef Helena Wessman och radiosymfonikernas chefdirigent Daniel Harding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.