Låtskrivarna Gabriel Alares (höger) och Joakim Björnberg jobbar med ryska artisten Dina Garipova. Foto: Privat/Press

Svenske Gabriel har skrivit Rysslands ESC-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

I Eurovision Song Contest tävlar Ryssland med en svenskskriven ballad, inspirerad av Pussy Riot och ett delat land.

På tisdag kväll, när strålkastaren faller på den ryska 22-åringen Dina Garipova i Malmö Arena, står svenska Gabriel Alares i kören bakom henne. Det är han som har skrivit låttexten till balladen ”What if” som i år representerar Ryssland i den musikaliska muskelmätningen Eurovision Song Contest.

Skrev låttexten på en halvtimme

Gabriel Alares musikförläggare hade hört att Rysslands bidrag ännu inte var spikat, trots många förslag, så Alares och hans kollega Joakim Björnberg släppte allt de hade för händerna och gjorde ett försök.

Eurovision Song Contest 2013

– Jag skrev texten på en halvtimme. Låten blev färdig på några timmar. Jag tycker det är väldigt viktigt att artisten tycker om låten, så jag mejlade vår kontakt Leonid Gutkin i Ryssland och bad att få veta så mycket som möjligt om vem hon är, var hon kommer från och vad hon gör, berättar Gabriel Alares.

”Jag gillar smöriga ballader”

I mars fick de svenska låtskrivarna, som ligger i startgroparna på sina karriärer, veta att deras låt skulle sjungas av den ryska ”The Voice”- vinnaren Dina Garipova, i finalen i Malmö.

– Det hade varit så förbannat surt att falla på målsnöret, så det var en otrolig lättnad! Vi tycker fortfarande inte att det är den bästa låten vi har gjort, men jag älskar den nu. Jag gillar smöriga ballader och har drömt om att få stå på scenen i Eurovision sedan jag var barn.

Budskap om fred och samarbete

”What if” är alltså en lugn – ja, ganska så smörig – ballad. Texten som Gabriel Alares har skrivit för fram budskapet att vi människor kan uträtta mirakel tillsammans om vi bara enas:

”What if I could change the path of time

What if I had the power to decide

What if I could make us unify

...

What if we chose to

Bury our guns

Why don’t we always

Reach out to those

Who need us the most

Together we can change the path of time”

Frågade om Pussy Riot – klipptes bort

– Ryssland är ett otroligt delat land och Pussy Riot var ganska färskt nyhetsstoff när jag skrev låten. Det kittlar mig att skriva ord som ska sjungas ut till så många miljoner människor. Jag frågade i en rysk intervju ifall Putin hade hört låten, och om han inte kan släppa ut Pussy Riot ur fängelset. De klippte bort det, berättar Gabriel Alares, och fortsätter:

– Visst kan man säga ’det är bara en schlagerlåt’, men alla förändringar börjar med något litet. Om man kan göra världen till en lite, lite, lite bättre plats med en låt – då har man kommit en bit på vägen.

”Skulle kunna vara superpolitisk”

Politiska budskap är förbjudna i tävlingsbidragen till Eurovision Song Contest. Gabriel Alares har inte sett det som något större problem. Han vill inte kalla sitt och Rysslands tävlingsbidrag för politiskt – men det kanske någon annan gör?

– Huruvida en text är politisk eller inte är en tolkningsfråga. Vår låt skulle ju rent teoretiskt kunna vara superpolitisk. Men det finns inget uppenbart som säger att den är det.

Påverka Putin?

Men låtskrivaren har faktiskt funderat på hur exempelvis president Vladimir Putin kommer att tolka Rysslands nya schlagerlåt.

– Det där är spännande. Låten representerar ju landet som han basar över. Han är ju ingen dumskalle, och måste ju tänka någonting när han hör den. Jag undrar om vår låt på något sätt kan påverka honom i något val han gör. Fast han kanske inte bryr sig så mycket. Han har ju en del annat att tänka på ...

En sista fråga innan du fortsätter öva inför semifinalen: Hejar du på Ryssland i årets ESC-final?

– Ja. Men jag hoppas att Robin kommer tvåa!

Om ”What if”

Framförs av: Sångerskan Dina Garipova, som bl.a. vunnit ryska talangtävlingen ”The Voice”

Skriven av: Gabriel Alares (främst texten), Joakim Björnberg (främst musiken), Leonid Gutkin (input av olika slag)

Tävlar: Som nummer 6 i semifinal 1 på tisdagskvällen

Motstånd: Bland annat Danmarks vinnartippade låt ”Only teardrops”, Irland och Montenegro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet