Scenbygget och arenan på B&W Hallerne i Köpenhamn. Foto: TT

SVT: Vi har beredskap för att vinna

Uppdaterad
Publicerad

Är det en vinst eller en förlust att vinna Eurovision song contest? För värdlandet kan det sluta med enorma kostnader. Något som inte minst Danmark var ett exempel på förra året. Kulturnyheterna undersöker hur SVT:s beredskap ser ut om favorittippade Måns Zelmerlöw vinner i Wien.

Att vinna Eurovision Song Contest (ESC) är såklart en fjäder i hatten för den vinnande nationen.

Christer Björkman har även förklarat att det är viktigt att det går bra för det svenska bidraget för att intresset för Melodifestivalen ska hållas vid liv.

Eurovision song contest 2015

Men det är också en rejäl kostnad för värdlandet.

Danmark misslyckades hålla budget

Förra året arrangerades tävlingen i Köpenhamn. Efter en katastrofal fördyring, som främst berodde på ombyggnationer som skenade iväg, kände sig Köpenhamns turistchef tvungen att avgå.

Som det ser ut nu är Måns Zelmerlöw favorittippad när tävlingen avgörs i Wien i slutet av maj. Kulturnyheterna ringde upp SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala för att höra hur pass redo SVT är att arrangera tävlingen.

Hur skulle ni hantera en eventuell vinst?

– Det är en hypotetisk fråga och vi är ofta favorittippade. Men såklart är vi med för att vinna och hejar på Måns.  

Ingen finansieringsplan i nuläget

Det brukar skämtsamt sägas att det är ett straff för landet i fråga att vinna på grund av de stora kostnaderna. Hur kommenterar ni det?

– Om vi vinner får vi se över hur vi ska finansiera det. Förra gången (2013 reds. anm.) finansierade vi det utan att utbudet i andra delar av programverksamheten förändrades. Den dagen vi får frågan får vi ta ställning till hur vi finansierar det den här gången. Men vi känner att vi har beredskap om den situationen dyker upp.

Skulle det kännas bättre om han slutade tvåa?

– Nej. Vi har beredskap för att vinna annars hade vi inte genomfört Melodifestivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet