John Lennon. Foto: © Eagle Rock Entertainment

Tandläkare vill uppfostra Lennon-klon som sin egen son

Uppdaterad
Publicerad

Tandläkaren som köpte Beatles-musikerns tand gör nya utspel om sin planerade kloning.

Doktor Michael Zuk – den kanadensiske tandläkaren med frankensteinska ambitioner – blev känd när han köpte en av John Lennons tänder på auktion. Hans mål är att med tandens hjälp skapa en klon av den avlidne Beatles-legendaren.

Hur långt doktorn är från den exakta DNA-koden är oklart, men under de fyra år som han har haft tanden i sin ägo, har Michael Zuk med jämna mellanrum gjort utspel i medierna och sagt att ”nu är det nära”.

I veckan berättade doktor Zuk för BBC:s kanal Channel 4 att han kommer att se på klonen som sin egen son, och därför, som en god förälder, ska försöka hålla honom borta från droger och cigaretter.

”En exakt kopia”

Detta rapporterar musikmedier som Rolling Stone.

– Han skulle fortfarande vara [Lennons] exakta kopia, men skulle förhoppningsvis hålla sig borta från droger och cigaretter och sånt. Men gitarrlektioner kan inte skada, eller hur? säger Michael Zuk.

Det återstår att se om det biologiska eller det sociala arvet har störst inverkan. Blir den eventuella klonen ett nytt musikgeni med jesuskomplex, eller kommer John Lennon II kanske bli en präktig tandläkarson från Alberta i Kanada?

Den som lever får se. Men än tycks inte teknologin räcka till för att genomföra doktorns plan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.