• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Efter Swift-diss: Nu pudlar Apple

Uppdaterad
Publicerad

Det tog några timmar för storföretaget att byta policy efter att Taylor Swift kritiserat deras nya musiktjänst på sin hemsida.

Hon har tidigare nobbat Spotify för Tidal, med hänvisning till bättre betalning för musiker. I helgen meddelade popstjärnan Taylor Swift att hon inte tänkt släppa sin musik på den nya streamingtjänsten Apple Music, som lanseras den sista juni.

Anledningen är att Apple inte tänkte ge producenter, låtskrivare och artister betalt under den tre månader långa provperioden de erbjuder sina användare.

Ser det som solidaritet

På sin hemsida skriver Swift att hennes Apple-vägran ska ses som solidaritetshandling med mindre etablerade artister: ”Det här är för den där nya artisten eller bandet som just har släppt sin första singel, och inte får betalt för sin framgång.”

Hon tycker att företaget har tillräckligt med pengar för att både betala artister och låta användare prova tjänsten gratis.

”Vi vet hur astronomiskt framgångsrikt Apple har varit, vi vet att det här otroliga företaget har pengarna för att betala artister, låtskrivare och producenter för en tre månaders provperiod... även om det är gratis för fansen som provar på den.”

Apple pudlar

Bara timmar senare meddelar Apple att de ändrar sitt upplägg.

– När jag vaknade imorse och såg vad Taylor hade skrivit, så cementerade det verkligen känslan av att vi var tvungna att ändra oss, säger Appletoppen Eddy Cue i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Han vill inte avslöja hur mycket musikerna kommer att få betalt under provperioden, men erkänner att Taylor Swift inte var först med kritiken.

– Vi har hört från andra artister att det här skulle bli tufft för dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.