Techno-veteranen K-Hand var med när det började

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Kelli Hand, eller K-HAND som är hennes artistnamn, från Detroit en av få aktiva veteraner på dagens techno-scen.

Hon har just avslutat en mini-turné i Skandinavien och berättar för Kulturnyheterna att hon – precis som många andra i genren –  blickar (eller snarare lyssnar) tillbaka till 90-talet. 

– Technomusiken föddes ju i Detroit, allt var vinyl, ljudet var varmare. Spelade man en skiva för mycket fick den rispor. Nu är ljudet så rent och välpolerat.

Idag fyller nya dj-stjärnor som Avicii och Alesso (födda ungefär samtidigt som Kelli Hand började spela skivor i början av 90-talet) stora arenor men få känner till den elektroniska dansmusikens historia.

Ville inte bli ”enda kvinnan”

– Housen kom från Chicago och technon från Detroit, säger Kelli Hand, som valde artistnamnet K-HAND för att inte hela tiden bli ”den enda kvinnan”.

– Inte för att det spelar mig någon roll vad man har för kön, men jag ville ha ett namn som bara skulle kunna kopplas till min musik.

Kelli Hand belönades nyligen med utmärkelsen Spirit of Detroit Award  för sin roll i den elektroniska musikens historia och hon räknas i dag som en förgrundsgestalt i genren.

– Det är en bekräftelse på att jag var med när allt började, och det kan förhoppningsvis också göra mig till en bra förebild för andra kvinnliga konstnärer.

Dag och natt

Skillnaden mellan den datoriserade elektroniska musiken i dag, jämfört med hur det var när hon började, beskriver hon som dag och natt.

– Det är ett helt nytt kapitel för mig. Om man jämför med 90-talet är det som en helt ny värld.

Men hon trivs ändå på scenen. Att Kelli Hand med sina 51 år är betydligt äldre än sina dj-kollegor bekommer henne inte.

– Det är inga problem, jag är ålderslös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.