The Beatles i Schweiz under inspelningen av Help. Foto: TT

The Beatles första skivkontrakt till salu

Uppdaterad
Publicerad

Skivkontraktet som nu ska säljas på auktion, skrevs i Hamburg där bandet inledde sin karriär som nattklubbsmusiker.

Singeln som producerades var en cover på den skotska folkvisan ”My Bonnie Lies Over the Ocean”. Singeln släpptes endast i Tyskland och misslyckades med att nå listtoppen.

Auktionsförättaren Heritage som huserar auktionen, värderar det sex sidor långa skivkontraktet till 150 000 dollar vilket motsvarar cirka 1 200 000 svenska kronor rapporterar AP.

I annat namn

Inspelningen skedde tillsammans med sångaren Tony Sheridan och släpptes under namnet ”The Tony Sheridan and the Beat Boys” eftersom deras tyske skivproducent inte trodde att namnet Beatles skulle flyga med tyskarna.

– Få vet att det var i Tyskland som The Beatles inledde sin karriär. De hade tremånadersperioder där de spelade varje natt, säger den tyske Beatlesexpertern Ulf Krüger.

”Där allt började”

Singeln som spelades in blev, trots utebliven listplats, en framgång. Inspelningen ledde till att Beatles kom i kontakt med sin blivande manager Brian Epstein.

– För en samlare är det något särskilt med objekt från åren i Hamburg. Det var där det började, det var där de blev The Beatles, säger Ulf Krüger till AP.

Ytterligare föremål från Heritages auktion den 19 september:

– Ett signerat exemplar av singeln ”Love me do” från 1962. 

– Ett vykort från Ringo till hans mormor från 1960.

– En schweizisk restaurangmeny signerat av bandet 1695 under inspelningen av Help.

– Fyra posters av Richard Avedon beställda av den tyska tidningen Stern från 1966.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.