Kristian Matsson. Foto: Pressbild

”The Tallest Man on Earth” har skaffat band

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju år som hyllad soloartist står ”The Tallest Man on Earth” inte längre ensam på scen.

Kristian Matssons soloprojekt ”The Tallest man on Earth” inleddes 2006. Efter sju år, ensam på scen, har han skaffat sig ett band. 

Musikerna som också spelar på hans nya album ”Dark Bird Is Home” har han lånat från det amerikanska bandet Bon Iver. Repen äger rum i källaren hos basisten Mike Lewis i Minneapolis.

Att inte ha allt ljus på sig själv beskriver han som en lättnad.

– Det började där 2008 och sen växte, och växte det. Fler och fler människor som säger att man är bra och eftersom jag spelar själv så är det så fokuserat på just mig. Det är inte ett band, som i en liten organisation, utan de pekar på den platsen jag står på, säger Kristian Matsson till Kobra när de besöker källaren i Minneapolis.

”Sen står man där själv”

Han försöker beskriva stämningen som byggs upp på hans konserter.

– Jag har så svårt att förklara det. Det byggs upp en oändlig kraft och det funkar. Adrenalinet är upp i multum tillsammans med alla de här människorna och de stegrar och stegrar, och sen går alla hem. Sen står man där själv i logen.

Om han någonsin helt kan komma bort från det vet han inte.

– Min plan nu är att det kommer bli lättare nu när jag har ett band med mig.

Efter premiären i North Hampton i USA den 13 maj väntar en turné på ett och ett halvt år. Men först det stora arbetet med att repa ihop bandet.

Vill inte ta över

– Vi i bandet känner ju varandra ganska väl. Att Kristian inte har jobbat med bandet kommer nog göra att bandet utvecklats. Eller efter mindre en veckas rep har vi faktiskt redan börjat göra det, säger basisten Mike Lewis.

Gitarristen Mike Noyce ser fram emot att jobba med någon som är så bekväm med att vara soloartist.

– Han är så välrepeterad, det är imponerande.  Och att vi ska passa in där utan att ta över, det är en spännande utmaning, säger han.

Albumet ”Dark Bird Is Home” släpps den 12:e maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.