Tom Waits kräver närmare fem miljoner kronor av en fransk cirkus. Orsaken är att de saknar tillstånd, hävdar sångaren. Foto: AP Photo/Steven Senne

Tom Waits kräver 5 miljoner kronor av fransk cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Tom Waits är mitt en rättslig process mot en fransk cirkus. Sångaren hävdar att 16 av hans låtar används utan tillstånd och kräver närmare fem miljoner i skadestånd.

Det är producenten och cirkusstjärnan Bartabas och hans Circus Zingaro som i sin senaste show ”On achève bien les anges” använder 16 av Tom Waits låtar. Men sångaren hävdar att Bartabas saknar tillstånd och har därför inlett en rättslig process mot den franska cirkusen, skriver The Guardian.

Tom Waits musik har dessutom använts i en trailer som gjorts om showen, som också är tänkt att spelas i Storbritannien.

”Inte drivved”

—Jag tackar nej till alla erbjudanden om sponsring och samarbetar väldigt sällan eller på andra sätt lånar ut mitt namn. Att få betalt eller inte är mitt val. Det här är inte sånger som har hittas på stranden som drivved. Låtarna har ett värde. Mitt namn och bilden av mig har ett värde och min röst har ett värde. Det värdet är kulturellt, artistiskt, personligt och dessutom ekonomiskt, säger Tom Waits.

Hävdar att de betalat

Bartabas hävdar å sin sida att cirkusen har försökt att kontakta Tom Waits agent för att få tillstånd att använda musiken och säger också att de har betalat 400.000 euro, skriver The Guardian. Waits har skrivit sångerna tillsammans med sin fru Kathleen Brennan och de kräver Bartabas  på 500.000 euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.