Foto: Elisabet Åberg

Trängselproblem på Summerburst

Uppdaterad
Publicerad

Siffermässigt blev helgens Summerburst en publiksuccé. Men för vissa förstördes upplevelsen av trängsel.

När cirka 60 000 personer delar på en arena, inklusive arenans ölservering, kan det bli obehagligt trångt. Efter helgens Summerburstfestival på Stockholms stadion vittnar flera besökare om ett enormt tryck in till det inhägnade serveringsområdet.

I de få ingångar som fanns till serveringen, blev trycket ibland så stort att personer mitt i kön blev svimfärdiga, hyperventilerade och behövde lyftas ut ur kön. Säkerhetspersonal fanns på plats för att hålla ordning i köerna, men det räckte inte för att skingra massan. ”Det här är katastrofalt organiserat” sa en vakt på plats.

”Kändes som en säkerhetsrisk”

Moa Quist var en av festivalbesökarna som köade till serveringen. Vid ett tillfälle under lördagen fick hon stå i kö 45 minuter innan hon släpptes in:

— Det var trångt och ingen verkade ha koll på hur lång tid det skulle ta. Två tjejer bredvid mig fick lyftas över staketet eftersom de mådde dåligt. När de väl släppte på snubblade och ramlade folk. Det kändes som en säkerhetsrisk. Hade jag vetat att det skulle ta så lång tid hade jag hellre sett spelningen som var då. Men det gick inte att ta sig ur kön, berättar Moa Quist.

”Jag kommer inte att gå igen”

— Det var helt vansinnigt. Jag fick en armbåge i ryggen, blev trängd och fick inte luft. Till slut sa tjejen framför mig till vakten, som sen hjälpte mig ur kön. Man kan inte ha ett sådant kösystem, det fungerar ju uppenbarligen inte, säger en kvinna som vill vara anonym.

För henne blev trängseln för mycket.

– Jag kommer inte att gå igen nästa år, säger hon.

”Olyckligt att det blev så”

Festivalgeneral Anders Boström kände inte till den obehagliga trängseln som uppstod, före Kulturnyheternas samtal:

— Jag var mycket ute på området och jag märkte inte av någon panik. Men det var verkligen olyckligt att det blev så. Det ska jag ta upp.

Det finns dock inga planer på att ändra kösystemet nästa år. Arrangören menar att några få, om än långa, köer är enda sättet för att kunna kontrollera folkmängden som strömmar in till serveringen.

— Om man har fler ingångar så får man ingen bra koll på hur mycket folk som strömmar in. När folk kommer på en och samma gång mellan spelningarna så blir det långa köer. Vi har staket och jättebra säkerhetspersonal, så att vi snabbt och snyggt ska få in folk. Men det finns alltid idioter som trycker på när man inte ska trycka på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.