Sammy och Johnny Bennet har precis debuterat med ep:n Hundra80”. Foto: Tu5en

Med känsla till Tu5en

Uppdaterad
Publicerad

De har precis släppt sitt första album men har redan kallats för svensk hiphops framtid. Med hjälp av musikkollektivet Tu5en och en ny ep sätter tvillingarna Johnny och Sammy Bennet Göteborgs rapscen i fokus.

Ett lika drömskt som hotfullt beat pulserar medan två unga män träder in i bild. Slow motion, ett övergivet parkeringshus och oklanderlig stil:

”Garanti, garanti – whoa / mitt flow fick mig kasta mig in / lasta med rim – vända på livet / gick från suddiga dar till att ha allting skrivet”

När de 24-åriga tvillingarna släppte musikvideon till singeln ”Garanti” i början av sommaren var reaktionen omedelbar:

– Just hört det nya från Tu5en och är helt tagen av hur bra det är. Få som just nu kan utmana alla andra. Men de här gör det.

Musikjournalisten Ametist Azordegan formulerar det som bubblat i sociala medier och musiksajter under våren 2016: Någonting intressant händer i Göteborg just nu.

– Det är svårt för mig att svara på varför folk gillar det vi gör. Men det vi gör ska bryta mot det man hört inom svensk hiphop de senaste åren och mer vara eget, säger Sammy Bennett.

En perfekt debut

Tillsammans med sin bror Johnny och producenten Filip Hunter utgör han artistutbudet i det nystartade musikkollektivet Tu5en. Med singlar som ”Om igen”, ”Falang” och ”5DF” har trion karvat ut ett eget utrymme inom svensk hiphop.

– Under mina sju år som producent har jag väntat på ett tillfälle att få  jobba med rätt artister. Sammy och Johnny... Det var en perfekt möjlighet, säger producenten Filip Hunter. 

När den suddiga, hemmagjorda videon till ”5DF” dök upp på nätet i mars återupprepade tvillingarna Bennett en av svensk hiphops ovanligaste bedrifter – en perfekt debut. Bröderna är Linda Pira i ”Rom & Kush”, Jaqe på ”I Centrum”, Mapei med ”Video Vixens”. Ett obestridligt, självsäkert uttryck som låter färdigt från första raden.

Men där Jaqe och Linda Pira hade åratal av arbete i det tysta bakom sig, har tvillingarna hittat fram till en säregen stil med en nästan grym självklarhet. De träffade Filip Hunter 2015, började rappa på svenska vid årsskiftet och spelade in debuten ”Hundra80” på två månader.

– Allt har skett naturligt och organiskt, vi får ofta höra att folk tagit till sig vår musik för att den inte känns tillgjord. Jag reflekterar inte så mycket kring musiken när vi gör den, vi har mer bara gjort. Det är så det har varit och det är så det kommer vara, säger Sammy Bennett.

– Det är väldigt svårt att hitta artister du funkar med, så många faktorer måste klaffa: personlighet, arbetsmoral, vision. Så när jag träffade Sammy och Johnny var det nästan… konstigt. Det var så tydligt vad vi skulle göra, jag kände det direkt, säger Filip Hunter.

Efter att ha haft en livskraftig rapkultur i snart 30 år når Göteborgs hiphopscen ut allt mer även utanför stadsgränserna. Parham och hans musikkollektiv S.O.M 031 är de självklara fanbärarna, medan veteraner som Roffe Ruff åtnjuter outsiderns kultstatus. Det var också Parham som bjöd in tvillingarna till vad som blev deras första livespelningar.

– Hiphopscenen i Gbg mår jävligt bra, det finns så mycket på uppgång. Mycket som händer är tack vare S.O.M 031, de har bidragit till mycket positivt, säger Sammy Bennett.

Nätterna på Yaki-Da

Det sprakar av finess och slang i Bennetts rap. Dagar på avenyn, minnet av diskoteksbranden, nätter på Yaki-Da – ögonblicksbilder ur en göteborgsk uppväxt flimrar förbi tillsammans med ordlekar, skrytrap, ung kärlek.

Brödernas stil blir stundtals kaotisk: de leker med tempo och uttal, skippar refränger och byter ämne mitt i versen. I Tu5ens musik står känslan över budskap – rytm, flow och attityd framför en sammanhängande berättelse.

Om svensk hiphop på senare år har präglats av en politisk och stundtals proggig trend, går Sammy och Johnny i en annan riktning. Musik för musikens skull.

– Jag skriver alltid på känsla. Om jag personligen måste välja mellan bra sound och starkt budskap idag så väljer jag soundet. Jag gillar känslan en bra låt ger mer än eventuella lärdomar, säger Sammy Bennett.

– Exakt, jag fastnar mycket för stämningar i olika låtar, säger Filip Hunter, och förklarar att beatet i ”5DF” kom från en stämning de haft i studion en gång, en gestaltad känsla, snarare än en musikalisk förebild.

Ska man ändå sätta Hunters mörka, monotona ljudbild i ett sammanhang har de flesta som skrivit om gruppen valt att kalla deras musik för svensk grime. En liknelse Filip Hunter vänder sig emot:

– Folk vill placera det i ett fack och det är helt naturligt. Men jag anser mig inte vara grimeproducent. Jag stimuleras av att ta godbitar ur andra genrer, göra mitt egna recept, säger Filip Hunter

Er nya ep har precis släppts. Vad händer nu?

– Vi har höga ambitioner: Tu5en ska förhoppningsvis växa med tiden med fler artister. Men målet just nu bara fortsätta skapa, ha kul, må bra, göra bra musik, och bygga på det vi börjat på, säger Sammy Bennett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.