El Sistema musiker som dirigeras av Gustavo Dudamel från Venezuela. Foto: TT

Tung kritik mot El Sistema

Publicerad

Det offentligt finansierade pedagogiska musikprogrammet från Venezuela når inte det fattigaste barnen, trots att det är ett av de uttalade målen.

Det menar den brittiske forskaren Geoff Baker som har varit i Venezuela och undersökt programmet. Enligt Baker – som skrivit en bok om El Sistema – är organisationen både hierarkisk och konservativ. Det är enligt honom också oklart vart pengarna tar vägen, det rapporterar Sveriges radios Kulturnytt.

– Musiker jämförde det off-the-record med maffian eller en kult. Det är förstås bara metaforer, men säger ändå något om hur makten fördelas i El Sistema, säger forskaren Geoff Baker till Kulturnytt.

Falsk bild

El Sistema startades i Venezuela 1975 av José Antonio Abréus, med visionen att ”använda musiken som verktyg för att ge barn möjlighet att utvecklas och hitta goda livsvägar”, enligt elsistema.se. Geoff Baker menar dock att de verkligt utsatta barnen inte nås av programmet, och att den bild organisationen målar upp genom marknadsföring inte stämmer med verkligheten. 

Framgångssaga

El Sistema kan beskrivas som en framgångssaga och har fått stor spridning internationellt. Programmet finns i fem kommuner i Sverige, och är på väg att införas i tio till enligt Kulturnytt. Camilla Sarner – verksamhetschef för El Sistema Sverige – har varit på studiebesök i Venezuela, men känner inte igen bilden som Geoff Baker målar upp av organisationen.

– Vi uppfattade att det är många barn som kommer från väldigt fattiga sammanhang. Men de visade också tydligt att det också är delar av medelklassen som är med i El Sistema, säger hon  till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.