Can Bonomo tävlade för Turkiet i år. År 2013 deltar de inte alls. Foto: Ap/Scanpix

Turkiet hoppar av Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har på kort tid hoppat av ESC i Malmö. Nu säger Turkiet hejdå.

Tidigare i december kunde Kulturnyheterna rapportera att flera länder med krisande ekonomier har valt att hoppa av Eurovision Song Contest 2013, som kommer att arrangeras i Malmö. I dag rapporterade ESC Today att Bosnien Hercegovina lämnar tävlingen av samma skäl. Dock finns det ett tv-bolag i landet som vill ta över uppgiften.

Nu kommer nyheten att även Turkiet skippar ESC nästa år. Det berättar bland andra Eurovoix och det turkiska tv-bolaget TRT – som har postat ett offentligt uttalande på sin Facebooksida. Orsaken till Turkiets avhopp är dock inte rent ekonomisk, utan man hänvisar till orättvisa ändringar i ESC-reglerna.

Eurovision Song Contest 2013

Ogillar jurygrupper och räkmackan

Det som TRT syftar på är dels jurygrupperna som infördes 2011. Tidigare var det bara tv-tittarna som röstade fram vinnaren, men nu står en jury för 50 procent av rösterna. Det finns ingen juryordförande från Turkiet.

Dessutom är de ESC-ansvariga på TRT missnöjda med att fem länder har en självklar plats i finalen varje år. Det handlar om Tyskland, Frankrike, England, Spanien och Italien.

I årets ESC-final i Baku slutade Turkiets bidrag på en sjundeplats. Tittarna röstade mycket på låten, men jurygrupperna var inte särskilt förtjusta. Förra året kom inte Turkiet ens till final i tävlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet