Kwaai. Foto: SVT

Unikt hiphop-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Några av de tyngsta namnen inom svensk hiphop har gått ihop med Sydafrikas mest kända rapartister i ett musikaliskt experiment. Nu åker de på Sverigeturné.

Artister som Syster Sol, Adam Tensta och Mofeta har tillsammans med feministiska hiphop-kollektivet Femtastic startat ett musikaliskt samarbete med ett antal sydafrikanska artister. Resultatet är gruppen Kwaai, som betyder fett, tungt eller grymt på afrikaans-slang.

Nu ger sig gruppen ut på turné med nya skivan som spelats in på hela fem språk.

Avvaktande stämning

Vid första mötet visste dock inte det svenska hiphop-kollektivet hur många eller vilka som skulle dyka upp, och stämningen i studion var avvaktande.

– Funkar man inte ihop som musiker är det bara frustrerande, då är det bättre att gå skilda vägar. Det är nervöst att träffa nya människor för man vet inte hur det blir, säger rapparen Kanyi Mavi som är en av Sydafrikas nya stjärnor. Hon har till exempel framträtt med Fugees-medlemmen Lauryn Hill.

Men när de svenska artisterna började spela upp beats började allt släppa.

– Då märkte de direkt att det var okej, säger Victor ”Mofeta” Marko.

Gott och blandat

Hiphop-samarbetet mellan Sverige och Sydafrika har lett fram till ett album som präglas av skilda språkmelodier och stilar, något som musikerna märkte av redan första gången de träffades.

– Folk körde igång med sitt eget. Det var olika sorters ljud. I ena hörnet var det softare sound för sångarna. I det andra var det mer ös. Det fina med språk är att de har sina egna intressanta ljud. Även om man inte förstår exakt vad den andra säger känner man vibbarna och energin, säger Kanyi Mavi.

Gruppens första gemensamma turné startar ikväll på Södra teatern i Stockholm.

Reporter: Sindra Grahn

Foto/klippning: Iman Tahbaz

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.