Alla Yurievna Perfilova, eller Valeriya som är hennes artistnamn, är en av Rysslands största kvinnliga popartister. Foto: pressbild

Utrikesminister portar artister från festival

Uppdaterad
Publicerad

Artisterna har tagit ställning för den ryska annekteringen av Krim och är därför inte välkomna i Lettland.

De populära ryska artisterna Valeriya, Oleg Gazmanov och Joseph Kobzon har efter ett beslut av Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics blivit portade från att resa in i landet.

Anledningen är att artisterna, som skulle delta i den årliga internationella musikfestivalen ”New Wave” i turistorten Jūrmala, har uttryckt sitt stöd för den ryska annekteringen av Krim.

Rysk borgmästare förelår flytt

Beslutet har kritiserats av både ryska musiker och politiker.

Borgmästaren i den ryska staden Sotji har föreslagit att festvalen, som även innehåller en musiktävling där många av deltagarna är från Ryssland, bör flytta från Jūrmala till Sotji.

”Utrikesministerns dagar är räknade”

Under en presskonferens i Jūrmala kommenterar festivalens ledare, Igor Krutoy portningen. Han är förvånad över beslutet och förstår att en flytt av festivalen kan komma att realiseras om situationen fortsätter att utvecklas.

– Utrikesministerns dagar är räknade så UD:s hållning i frågan kan komma att ändras, tillägger Igor Krutoy och syftar på det kommande valet i landet i oktober.

Fler artister har portats

Steven Seagal portades nyligen från en estnisk bluesfestival för att ha tagit ställning för den ryska annekteringen av Krim.

Fakta

Om musikfestivalen

”New wave” är en internationell popmusiktävling för unga artister från Europa och USA. Även mer etablerade artister uppträder under musikfestivalen som pågår mellan den 22 till 27 juli i turistorten Jūrmala strax utanför Riga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.