Några av de ca 100 000 fans som såg Swedish House Mafias avskedsspelning i Solna Foto: Scanpix

”Vad hade hänt om det börjat brinna?”

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde ta upp till en och en halv timme för publiken att ta sig ut från Friends arena efter helgens Swedish House Mafia-konserter. Nu kritiserar publiken arenans säkerhet.

Drygt 100 000 house-fans vallfärdade till Solna under helgen för att se Swedish House Mafia för sista gången. DJ-gruppen är på internationell avskedsturné och spelade torsdag, fredag och lördag kväll på Friends arena. Kritiker har hyllat showen, men besökare är missnöjda med säkerheten under konserten.

Kritiken mot Friends arenas säkerhet under arrangemanget har varit svidande. På Friends arenas Facebook-grupp har besökare kritiserat bristande kunskaper hos personalen och dålig säkerhet.

”Bara en utgång”

En besökare beskriver på Facebook hur folk vid utsläppet ”kräktes, svimmade och slogs” och andra säger att de fått lyssna på konserten från korridoren – trots att de haft ståplatsbiljett.

– Det verkade som bara en utgång på hela arenan ledde till garderoberna. Vi blev fast inne på arenan i säkert en och en halv timme, säger besökaren Shirin Khan till Kulturnyheterna.

– För att det inte skulle bli så mycket folk vid garderoberna hade de satt upp som ett kravallstaket vid utgången, så det blev som en flaskhals. Folk kom inte ut och blev irriterade och skrek och tryckte på bakifrån, det kändes obehagligt, säger hon.

Även om besökare vittnat om trängsel på väg in till konserterna, så verkar de flesta problemen uppstått på vägen ut. Philip Seaton som gick på torsdagskonserten är också kritisk till hur arenan skött utsläppet.

– Det tog säkert en timme att komma ut ur arenan och hämta jackan. Folk började gå ut, men sen blev det tvärstopp, säger han.

”Vissa fick se spelningen från korridoren”

– Det blev väldigt trångt på arenagolvet, så vakterna blockerade ingången. Vissa fick se början av spelningen från korridoren, men jag vet inte hur vakterna skulle ha gjort annars, det kändes som om de hade släppt in för många, säger Kristoffer Strömgren.

Även om ingen kom till allvarlig skada tycker Shirin Khan att det är under all kritik att det var så svårt att komma ut ur arenan.

– Man blev ju orolig för säkerheten. Vad skulle de ha gjort om det börjat brinna? säger hon.

Friends arena svarar på kritiken

På Friends arena beklagar man att det tog lång tid att ta sig ut, men säger att säkerheten har varit under kontroll.

– Det är viktigt att skilja på en planerad utrymning av en lokal och en olyckshändelse. Om arenan skulle vara tvungen att tömmas akut skulle vi kunna ha alla ute på åtta minuter. Nu tog det lång tid för att alla skulle gå tillbaka till samma ställe där de lämnade jackan och när 35 000 personer ska hämta sina jackor samtidigt blir det trångt, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationschef på Friends arena.

Till de som svimmat eller kräkts i tumultet säger Malin Sparf Rydberg att det är beklagligt, men svårt att ändra.

– Har man stått upp bland så mycket folk i två timmar kan man vara väldigt trött sen innan. Vi beklagar naturligtvis att folk har upplevt obehag, men vi hade mycket personal på plats och i slutändan tror jag att folk upplevde känslan som större än faran, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.