Ensemblen i Silverskeppet. Från vänster: Anna-Sara Åberg, Wiktor Sundqvist, Sibylle Glosted (som Mary), Annie Fredriksson, Nils Gustén. Foto: Markus Gårder/Vadstena-Akademien

Vadstena-Akademien firar 50 år med jubileumsföreställning

Uppdaterad
Publicerad

Nyskriven föreställning om Mary Wollstonecraft markerar Vadstena-Akademien 50 år.

På söndag är det premiär för den nya operaföreställningen ”Silverskeppet” med musik hämtad från Joseph Martin Kraus symfonier och stråkkvartetter från slutet av 1700-talet. För librettot till föreställningen svarar Sophie Helsing, dramaturg på Kungliga operan.

Handlingen återvänder också den till 1700-talet och närmare bestämt till en sann historia. Det handlar om av världens första feminister: Mary Wollstonecraft som åker till Paris under franska revolutionen för att hjälpa revolutionärerna.

Blodssilver skeppas norrut

Tillsammans med sin älskare samlar hon ihop silver som ska bytas mot säd från Skandinavien. Men när skeppet lastat med silvret försvinner på vägen till Skandinavien, ser hon sig tvungen att bege sig ut på en resa för att leta rätt på det och kunna rädda de svältande revolutionärerna.

– På vägen går det upp för henne att silvret sannolikt är stulet från mördade franska aristokrater och att mannen hon älskar inte har så hög moral som hon trott, säger regissören Elisabeth Linton.

En insikt som får sina konsekvenser.

Föreställningen kombinerar två aspekter som Vadstena-Akademien gjort sig känd för. Dels forskning i äldre musik, dels att framföra nyskriven opera.

– Vi har valt att kombinera nytt och gammalt inför 50-årsjubileet. När jag fick frågan om att regissera föreställningen blev jag verkligen jättehedrad, säger Elisabeth Linton.

Alla spelar Mary

Och när Sophie Helsing föreslog att sångarna skulle dela på rollerna istället för man skulle göra en traditionell föreställning nappade Elisabeth Linton på idén.

– Det betyder att alla sjunger rollen som Mary och att sångarna byter kläder och roller hejvilt. Min utmaning var hur det skulle lösas på ett bra och begripligt sätt.

Lösningen blev att scenografin består av kläder och rekvisita. Som när Mary Wollstonecraft befinner sig på en båt – då behövs en kaptenshatt för att etablera scenen.

Världsstjärnor i vardande

Elisabeth Linton beskriver uppsättningen som en teaterlek.

– När vi valde sångare var jag oerhört mån om att hitta sångare som kunde leka tillsammans. Ensemblesångare som är öppna och kan improvisera. Och det har jag fått i allra högsta grad, säger hon.

Och Elisabeth Linton är övertygad om att det är sångare som kommer att gå långt.

– Flera går fortfarande på sina utbildningar och är på väg ut i branschen. Men det är en fantastisk, ung ensemble, säger hon.

SVT kommer att spela in ”Silverskeppet” och visa föreställningen senare i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.