Låten som blev en succé i det turkiska valet

Uppdaterad
Publicerad

I går kom det överraskande beskedet att prokurdiska partiet HDP, för första gången kommer in i det Turkiska parlamentet. Därmed har partiet klarat av att passera den höga partispärren på 10 procent. HDP:s officiella vallåt heter ”10´dan Sonrası Kolay” och är skriven av Hakan Vreskala från Sverige.

– För mig är HDP inte bara ett parti, för mig är det en rörelse och början på något nytt som jag vill stödja med allt jag har. Det bästa sättet jag kan göra det är med en låt, säger Hakan Vreskala som precis lämnat en spelning på Medborgarplatsen i Stockholm, där han spelade inför en firande publik.

Hakan Vreskala som delar sin tid mellan Sverige och Turkiet, inledde för drygt 15 år sedan sin musikaliska karriär som gatumusiker på bland annat Medborgarplatsen och Drottninggatan i Stockholm, där han satt och spelade slagverket Davul. Däremellan jobbade han som bröllopsmusiker och framförde folkmusik på turkiska- kurdiska- och syrianska bröllop.

Turkiska valet 2015

Skyller på media

Efter att han 2001 kom in på Kungliga musikhögskolan i Stockholm började han skriva sin egen musik, framtill i dag har han hunnit släppa två album.

– Jag har turkisk bakgrund och under hela mitt liv har jag försökt förklara för turkarna att det finns en annan verklighet i kurdernas liv i Turkiet, men det har varit svårt. Likaså har det varit svårt att förklara för kurderna att ni har vänner hos turkarna, som kan förstå er, som känner för er. Men vi har haft en regim som manipulerat oss, eftersom de äger media och det fria ordet, säger Vreskala.

Vreskalas tredje låt till partiet

Låten ”10´dan Sonrası Kolay” är hans tredje bidrag till det prokurdiska partiet HDP. När HDP:s ena partiledare, Selahattin Demirtas, gjorde sitt första uttalande efter valresultatet, tackade han bland andra Hakan Vreskala för vallåten.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om att ”allt efter tio är lätt”. Vilket är ett ordspråk på turkiska som hyllar alla vi som samlade våra krafter, alla rörelser, Gezi-rörelsen, den kurdiska-, HBTQ-, kvinno-, miljö- och socialiströrelsen, alla som förenades för att komma över 10-procent spärren. Den här gränsen var jätteviktig för oss att komma förbi och ”bara vi kommer in så kommer allt bli mycket bättre”, det är ungefär det jag sjunger om, berättar Vreskala.

Låtens betydelse

Vad har låten haft för betydelse för valresultatet?

– Det är svårt att säga, men allt som har med kreativitet och frihet fanns på vår sida. För sex månader sedan trodde ingen att det här skulle hända och att partiledaren tackar är inget vi är vana vid att se. Så det betyder mycket för oss.

Vilka är ”vi” i det här sammanhanget?

– Vi är de som inte längre har barriärer i huvudet, som tänker ”den är kurd”, ”den är turk”, ”den är homosexuell”, ”den är terrorist”, vad som helst, vi som känner oss förtryckta av den här regimen som förtrycker oss och som nu går samman och gör motstånd mot det, det är vi som är ”vi”.

Varför är HDP:s framgångar så viktiga just nu?

– De är viktiga för att jag och många andra hade en dröm om att turkarna och kurderna en dag ska förstå varandra. Det kanske låter löjligt, men det är så viktigt. Det har varit ett väldigt polariserat land, ett religiöst och nationalistiskt land, men nu visar vi att folket löser det här sinsemellan, utan politikernas inblandning och det betyder allting.

Se inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet