Artister i upprop mot oprovocerat våld mot svarta. Foto: Mic

Världsstjärnor i upprop mot polisvåld mot svarta

Uppdaterad
Publicerad

”Sitta i din flickväns bil, med ett barn i baksätet”. ”Åka pendeltåg”. ”Få ögonkontakt”. ”Sälja cd-skivor utanför en mataffär”. ”Ha på dig en hoodie”. Det är exempel på vad svarta amerikaner gjorde innan de sköts till döds av polis. Nu läser några av USA:s största stjärnor upp handlingarna i en ny video, som manar till politisk aktion.

Den knappa tre minuter långa filmen är initierad av musikern Alicia Keys, och innehåller stjärnor som Beyoncé, Rihanna, Chris Rock och Bono. Den har titeln ”23 anledningar till varför du som svart amerikan kan dödas”. De 25 medverkande skådespelarna och musikerna läser upp vad 23 svarta amerikaner gjorde precis innan de sköts till döds, i många fall av polis. Därefter följer bild och namn på offren.

Uppmärksammar Philando Castille

”Sälja cigaretter utanför en kiosk”, säger artisten Pink.

”Ropa på hjälp efter en olycka”, säger rapparen Asap Rocky.

”Gå hem tillsammans med en vän”, säger artisten Janelle Monáe.

”Sitta i din flickväns bil, med ett barn i baksätet”, säger Beyoncé – något som Philando Castille gjorde innan han sköts till döds för en vecka sedan. Dödsskjutningen var en av två på kort tid, och ledde till en protestmanifestation i Dallas, Texas, där fem poliser dödades. 

”Tiden för förändring är nu”

Alicia Keys, som grundat organisationen We are here, som använder kultur för att utöva samhällspåverkan, har publicerat filmen på sajten Mic. Hon avslutar själv klippet genom att titta in i kameran och uppmana till handling.

– Tiden för förändring är nu. Vi kräver radikala åtgärder för att läka en lång historia av strukturell rasism, så att alla amerikaner får samma rätt till ett lyckligt liv.

Artisten uppmanar till delning av videon i sociala medier, och till krav på aktion från politiska beslutsfattare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.