”Viktigt att markera på ett smart sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Eurovisionsschlagervinnarens uppträdande för Lukasjenko fick ta emot hård kritik. Efteråt har hon det visat sig att hon också ägnat sig åt hemliga möten med människorättsaktivister i landet.

–Under de 24 timmarna i Vitryssland fick jag en touch av vadmänniskor går igenom där varenda dag. Det var extremt – vilket gjorde det ännutydligare för mig att jag var tvungen att ha det här mötet, säger Loreen tillSVT.

Loreen mötte människorättsorganisationen Civil rights defenders iVitryssland. Bland annat träffade hon Natalja Pintjuk, hustru till fängsladevitryske människorättskämpen Ales Bialiatski.

Hon skänkte också 75.000 kronor från sitt gage från konserten kvälleninnan till organisationen.

–Jag tycker att det är viktigt att man markerar, på ett smartsätt. Nu fick jag en möjlighet att plocka vad jag kallar ”folkets pengar”tillbaka till folket. Och hjälpa den här organisationen.

–Att veta att man eventuellt är avlyssnad och veta om att jagfortfarande är i det landet där man inte har så stor respekt för folksintegritet var jag inte helt säker på om jag skulle komma ut eller inte. Så detvar en risk, säger hon.

Loreen stod ut bland artisterna under Eurovision Song Contest i Bakupå grund av sina uttalanden för mänskliga rättigheter. Därför ifrågasattes hon införuppträdandet för den kontroversielle vitryske presidenten Aleksander Lukasjenkoförra veckan.

–Bara för att man är där innebär det inte att man stöttar regimen.Även om det var hans festival och vi var medvetna om varför han gjorde det här,så såg jag till att han inte fick det han var ute efter. Jag var där för minafans och jag mötte dem där. Och så gjorde jag det jag behövde göra, sägerLoreen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.