Avicii tilsammans med Stefan Löfvens svar. Foto: TT

Ber Löfven göra Avicii-låt till nationalsång

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet har mottagit en lite annorlunda förfrågan. En 12-årig flicka från Södertälje har skickat ett brev till Stefan Löfven där hon undrar om det är möjligt att göra Avicii-låten ”The Nights” till ny nationalsång. Statsministerns svar: Det låter spännande.

Dj:n Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen heter, är en mycket eftertraktad musiker. Så pass att det dykt upp en förfrågan på regeringskansliet om att byta ut vår gamla trotjänare ”Du gamla, du fria” till Avicii-hiten ”The Nights”.

”Jag är nog ensam om denna åsikt men ifall jag samlar in 5 miljoner svenska underskrifter, kan det gå då?”, skriver den 12-åriga flickan från Södertälje.

Ligger inte på Löfvens bord

Stefan Löfven svarar att det låter som ”en spännande idé” men att han inte får bestämma sådant.

”Sveriges nationalsång 'Du gamla, du fria' skrevs 1844. Sången har faktiskt aldrig antagits som nationalsång genom ett politiskt beslut, utan har blivit Sveriges nationalsång genom tradition”, förklarar Löfven.

Med tanke på de närmare 56 miljoner tittningar som ”The Nights” har på youtube är det kanske ändå inte helt omöjligt att hon får ihop sina namnunderskrifter.

”Man ska alltid följa sina drömmar, även ifall de är lite knasiga. Sikta mot stjärnorna!”, avslutar den 12-åriga södertäljebon sitt brev med.

Läs hela Stefan Löfvens svar i bilden ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.