Emmelie de Forest framförde årets vinnarlåt.

Danmark vinner Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Emmelie de Forest och hennes vinnartippade låt höll hela vägen, i en finalshow som präglades starkt av svensk självironi, gayskämt och -kärlek.

Klockan 21.13 inleddes den stora europeiska finalen i Malmö arena, med den franska artisten Amandine Bourgeois tävlingsbidrag. Nära tre timmar och 26 låtar senare har både jurygrupper och det europeiska folket gjort hälften var, och resultatet står klart:

Den danska låten ”Only Teardrops” framförd av sångerskan Emmelie de Forest var bäst i Europa i år. Att den hade vunnit konstaterades redan innan alla röster hade rapporterats in.

Eurovision Song Contest 2013

– Det känns obeskrivligt! Jag var så nervös i Green room. Jag hade så ont i magen. Min pappa var svensk och skulle ha blivit så stolt över mig! Jag är så glad över att alla tror på mig! Jag tror att jag vann för att det är en universell låt som alla kan relatera till, säger Emmelie de Forest i en vinnarintervju i SVT:s webbsändning.

Vinnarlåten är folkmusikinspirerad och poppig, och byggd runt en melodislinga som spelas på flöjt. Enligt artisten själv så handlar den både om ett förhållande som inte fungerar och om krig, fred och kärlek ute i världen.

Ingen succé för Sverige

Svenska Robin Stjernberg hamnade precis under mittstecket bland de 26 bidragen. Ett land som var betydligt närmare vinsten än så är Azerbajdzjan, som poängmässigt vann semifinal två i torsdags. Landets tävlingsbidrag ”Hold me” var en stark motståndare till Danmarks låt in i det sista.

På plats i det internationella pressrummet satt den tidigare azeriska vinnaren, artisten Eldar Qasımov. Han verkade inte bitter över andraplatsen:

– Det gör ingenting. Hennes låt var jättebra, hon var ärlig i sitt framförande och hon förtjänar verkligen att vinna.

Drygt 100 miljoner tv-tittare lär ha nåtts av Sveriges ESC-final på lördagskvällen. I publiken satt kända ansikten som dj-artisten Aviici och Jean-Paul Gaultier och sändningen inleddes precis som media hade utlovat med hjälp av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan välkomnade till Malmö

I ett inspelat videoklipp sa han, väldigt kort och koncist: ”Välkomna till Sverige och min hemstad Malmö”.

Därefter fortsatte sporttemat genom att finalisterna tågade in i startordning, intill rakryggade flaggbärare. OS-invigningen kändes som en uppenbar inspiration.

Petra Medes prestation som enda programledare flöt på utan tabbar, i kreationer av modeskaparen Jean-Paul Gaultier. Det till skillnad från Yohio, som råkade säga ”hello Stockholm” trots att finalen sändes från Malmö.

Under veckan har Petra Medes väldigt artikulerade engelska fått vissa gliringar. Hon har även kallats för stel. Men när hon öppnade lördagens final fick hon enorma applåder av arenabesökarna, så fort hon hade presenterat sig.

Brudgummar vigdes på scenen

Kvällens snackis var känd i media långt innan den till slut sändes i finalen. Det handlar förstås om den finska sångerskans kyss med en kvinnlig medmusiker på scenen, som orsakade en hel del jubel i det internationella pressrummet.

Hbtq-temat genomsyrade för övrigt hela SVT-produktionen. I sång- och dansnumret om typiskt svenska saker lät man kameran vila länge på två brudgummar som ”vigdes” av prästklädda Petra Mede och kysstes i närbild framför kameran.

Gaytema genom finalen

Petra Mede tilltalade även ”alla dancing queens” i publiken och skämtade om att de mest entusiastiska fansen ”bara inte har hittat rätt tjej än”. Dessutom frågade sig Sarah Dawn Finers humorkaraktär Lynda Woodruff varför inte fler ”gay p ... jag menar Eurovisionfans” har hittat till livrustkammaren.

I sociala medier flödade hyllningarna till showens återkommande tema under hela kvällen. ”Jag ÄLSKAR Sverige! Vi borde fan ta över hela världen!” skrev den flitige twittraren Jonas Gardell. Många utländska tittare hurrade åt hur den finska kyssen fick ta sådan plats i rutan och tackade Sverige för att ha ”höjt gayfanan” i år.

Nästa år arrangeras Eurovision Song Contest-finalen i Danmark. Månaden blir maj och staden troligtvis i Köpenhamn, men det är inte helt spikat än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet