Foto: Zara Larsson som tioåring i reportage från SVT Kultur

Zara Larsson: ”Jag har ingen plan B”

Uppdaterad
Publicerad

Tio år gammal vann hon tv-showen ”Talang”. Nu spelar 15-åringen in ett eget album.

År 2008 klev en tioårig flicka upp på scenen i TV4:s tävlingsprogram ”Talang”. Sedan tog hon alla med storm. Låtar som brukar framföras av stora röster som Whitney Houston och Céline Dion passade hennes starka stämband och juryn och svenska folket röstade fram henne som säsongens vinnare.

I dag, fem år senare, tillbringar Zara Larsson eftermiddagarna efter skolan i en musikstudio i Stockholm. Den yngre publiken, hennes bloggläsare, musikjournalister och den kända bloggaren Perez Hilton hyllar Zara Larssons mognade röst.

Jämförs med Rihanna

Det har gått några år sedan tv-publiken jämförde Zara Larssons röst med Dion och Houston. Nu tycker många i stället att hon låter kusligt mycket som R&B-stjärnan Rihanna.

– Det är inget jag gör medvetet. Det är ingen person jag lyssnar på och försöker härma. Jag har inget emot henne, men ... Jag hade förstått om folk sa 'shit, du låter som Beyoncé', för jag lyssnar på Beyoncé hela tiden och då är det inte så konstigt ifall man börjar härma den personen, sångerskan.

”Hennes röst har två lägen”

Ola Håkansson, musikproducent och vd för bolaget som upplåter sin studio till Zara Larsson, fascineras av hennes säregna röst.

– Hon har två lägen. Dels har hon en countryröst, otroligt tydlig, som man kan höra i vissa låtar. Och sedan har hon en liten knorr på den som gör att det blir svart, liksom. Det är unikt, säger Håkansson.

I år ska Zara Larssons karriär sparkas igång ordentligt. Snart kommer en ny EP och till december planeras ett fullängdsalbum. Allt detta trots att hon bara är 15 år. Zara Larsson börjar bli lite less på att hennes unga ålder hamnar i fokus.

”Yngre kanske kan relatera”

– Personer i min ålder och yngre kanske kan relatera bättre till mig eftersom jag är i deras ålder i stället för någon som är 30. Det är väl den största fördelen. Men att köra på att man är liten och söt – det vill jag inte. Det är ingen bra grej. Jag vill att folk ska tycka att jag är duktig för att jag är duktig – inte för att jag är liten.

Åldern gör att Zara Larsson måste välja bort vissa delar av artistlivet. Hon kan exempelvis inte tacka ja till mingel som hålls på barer, och hon har fortfarande skolan att sköta.

Vill att hon ska leva normalt

Ola Håkansson blev själv turnerande artist när han var ung (i konstellationer som Ola and The Janglers) och är väldigt mån om att Zara Larsson får ta saker i sin egen takt. Hon har spelat in massvis av låtar i studion det senaste året, utan någon absolut deadline.

– Vi vill att hon ska ha ett vanligt liv så länge som möjligt. Gå i skolan, koncentrera sig på betygen och allt det. Hon går i nian, så hon måste vara klar med den. Det viktiga är att man landar rätt på andra sidan och det är vårt ansvar. Att inte få en Britney, så att säga.

15-åringens sommarlov kommer troligtvis att innehålla arbete med albumet och en del konserter. Hittills ser det ljust ut för hennes stora dröm. Singeln ”Uncover” har toppat flera listor och visats över tre miljoner gånger på Youtube.

”Jag har ingen plan B”

Drömmen för Zara Larsson är att bo och jobba i USA, och hon var nyligen där för att gå på hemliga möten. Men tänk om det inte blir någon stor internationell succé?

– Det skulle ju vara mardrömmen. Det kan ju bli så. Det är lätt att man släpper ett första album som går skitbra och sen släpper man ett andra och så bara – vad hände med det? Fast jag har ingen plan B. Jag tycker inte om skolan, jag vill inte plugga till någonting känner jag nu. Utan det är bara musiken.

Reporter i tv-inslaget: Rebecka Ljung

Foto: Dan Svensson

Klippning: Henrik Norrsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.