Zara Larsson. Foto: TT

Zara Larsson prisas för kvinnogärning

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Zara Larsson tilldelas priset Årets kvinnogärning av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) för att hennes ”självklara sätt att lyfta feministiska frågor är glädjande och inspirerande”.

Zara Larsson är för flera mer känd som ”en osjälvutnämnd professionell provokatör”, som hon själv uttryckt det, än för hennes musik. I framförallt sociala medier har hon varit väldigt tydlig med att framföra flera feministiska ståndpunkter, vilket medfört att hon har fått ta emot dödshot. 

– Jag vägrar att göra mig till en mindre person för att behaga samhället, jag vägrar klappa patriarkatet medhårs, sade hon när hon sommarpratade förra året.

”Vågar sätta fingret på patrarkala strukturer”

Det är den rösten som Roks valt att belöna ”för att hon med kraft och mod belyser det våld som kvinnor i offentligheten utsätts för, och för att hon utan minsta tvekan vågat sätta fingret på de patriarkala strukturer som ligger bakom”. 

Zara Larsson är glad över att få motta priset och över ”den fantastiska motiveringen”.

– Det är så sjukt roligt och motiverande att få ett pris som detta, säger hon i ett pressmeddelande. 

Priset består av ett feministsmycke i guld samt ett diplom. 

Andra som har mottagit priset tidigare är bland andra Margot Wallström, Johanna Koljonen, Maria Sveland, Margatera Winberg och Alexa Wolff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.