Nano. Foto: TT/Jessica Gow

Nano: Jag ville inte bli en farsa som försvinner

Uppdaterad
Publicerad

När Nano blev pappa bröt han med sitt kriminella förflutna.

I kväll sjunger han om processen i Melodifestivalen och spås gå direkt till final.

– Jag visste att jag inte ville bli en farsa som bara försvinner, säger han.

Missbruk, skulder och fängelsedomar för rån, inbrott och bilstöld. Fram till 2008 var Nanos liv trassligt. Han mådde inte bra under uppväxten i fosterfamilj, dämpade ångesten med droger, drog på sig skulder och tog den kriminella vägen för att finansiera dem.

När han fick veta att han och sambon Frida väntade barn hände något. Nano bestämde sig för att försöka vända sin tillvaro det bättre.

Melodifestivalen 2017

– 2008 kom känslan av att jag måste skriva musik som betyder någonting för jag väntade barn. Jag visste att när mitt barn kommer till jorden så ska jag ta hand om det och inte bara bli en farsa som försvinner, säger han.

”Musiken är healing för mig”

Men det tog år innan allt föll på plats.

– Jag trodde att det skulle ske på en dag, men det gjorde det inte. Men sakta men säkert har jag klippt med dåligt umgänge och fokat ännu mer på musiken. Nu är jag den jag vill vara, jag kan få uppmärksamhet på rätt sätt.

Vad har musiken betytt i den processen?

– Den är healing för mig. Musiken är något som har gjort mig stark. Jag vill att människor ska förstå att jag är precis som dem, jag vill inte att det ska vara komplicerat. Jag vill vara öppen så att folk kanske kan inspireras.

Tippas gå direkt till final

I kväll tävlar Nano med bidraget ”Hold on”, en låt sprungen ur kampen för ett bättre liv som han skrivit tillsammans med sex medkompositörer.

– ”Hold on” handlar om att kämpa och ha tålamod och att ta sig igenom tuffa dagar även om man vill gråta. Jag pratar lite om att känna sig fri, vilket jag gör nu och om min kvinna som har stått vid min sida genom alla år. Det är låt som beskriver mig själv men som jag också tror att andra kan connecta med. Kanske inte alla, men de som går igenom tuffa perioder. Det behöver inte vara kriminalitet, det kan vara att man är mobbad eller inte kan betala hyran.

Nano är ett okänt ansikte och har, till skillnad från majoriteten av Melodifestivalens starfält, inte synts i rutan tidigare. Trots det är han favorittippad av flera kritiker och spås gå direkt till finalen i Stockholm.

Vad tror du att det här kan göra med din karriär?

– Om jag får fortsätta leva som jag gjort de senaste två åren är jag glad. Giga, uppträda, press, media, bra folk runtomkring. Fortsätta med det jag älskar. Det här är starten som man har gått och väntat på. Nu får jag den. Det är kul, jag gillar förväntningar. Då presterar jag lite bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet