Karin ”Kakan” Hermansson under P3 Guld-galan 2014. Foto: TT

Näthatet vardag för ”Kakan”

Publicerad

För radioprofilen Karin ”Kakan” Hermansson är kränkningar på nätet inget nytt. Hon menar att hatet är ett strukturellt problem som främst drabbar kvinnor, antirasister och hbtq-personer.

– Det handlar om ett rent och skärt kvinnohat. Så här bemöts kvinnor och feminister 2015 i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Tidningen har grävt fram personer bakom hot och påhopp på Flashback och bland annat funnit en 30-årig skogsarbetare som vill spränga Karin Hermansson i luften. Mannen ska enligt Aftonbladet ha gjort inlägg i forumet där han beskriver hur ”den ena irriterande programledaren efter den andra” ska sprängas ”i ett enda moln av feministisk sörja, frätande syra och ister”.

Mannen beskriver Hermansson som ”överviktig, gravt uppmärksamhetstörstande...med alla bokstavskombinationer man kan tänka sig”.

”Det tär”

Enligt ”Kakan” Hermansson genererar varje arbetspass hat.

– Det tär så oerhört mycket, säger hon till tidningen.

”Hennes problem”

Mannen som skrev de aktuella hoten, tycker dock inte att det obehag som Hermansson berättar om är hans sak:

– Det är väl hennes problem i så fall.

Publiceringen om Flashback är en del av Aftonbladets granskning av nätforumet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.