Foto: TT/AP

Omtalad nazistkonst får nytt hem

Uppdaterad
Publicerad

Ovärderliga tavlor av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Marc Chagall får ett nytt hem på ett konstmuseum i Bern i Schweiz – åtminstone tillfälligt.

Museet är redo att tar emot de närmare 1 300 konstverk som testamenterats till institutionen av Cornelius Gurlitt, meddelade de under måndagen.

Gurlitt, som 81 år gammal avled i maj i München, var son till en konsthandlare som under 1930- och 40-talen hade i uppdrag att sälja konst som stulits av nazisterna från främst judiska ägare. Han höll samlingen hemlig och gömd i flera år, bland annat av skatteskäl.

Ändrade i testamentet

Kort före sin död ska Gurlitt ha kommit överens med tyska myndigheter om att försöka spåra konstverkens rättmätiga ägare. Men Gurlitts ilska över myndigheternas agerande – de ska bland annat ha konfiskerat verken – ska ha lett till att han ändrade i testamentet och gav konsten till museet i Schweiz.

Varnar för ”lavin av stämningar”

Den judiska paraplyorganisationen Judiska världskongressen har varnat Bern Art Museum för en ”lavin av stämningar” om gåvan accepteras.

Men Christoph Schäublin, ordförande i museets förtroenderåd, meddelade idag att de lovar att samarbeta med tyska myndigheter, för att ”all den stulna konsten i samlingen återlämnas” till de rättmätiga ägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.