Susan Boyle framträder på Theatre Royal i Newcastle. Men nu kommer teatern att tvingas spara. Foto: AP / Scanpix

Newcastle slaktar sin kulturbudget

Publicerad

Stängda bibliotek och strypta bidrag till den lokala teatern. Det blir två av konsekvenserna när brittiska Newcastle nästan helt avskaffar sina bidrag till kulturlivet.

Nedskärningarna har varit hårda i Storbritannien till följd av den ekonomiska krisen. Nu drabbar de även kulturen.  I Newcastle kommer politikerna nu att dra ned sin kulturbudget till ett minimum för att spara pengar. Det berättar Sveriges Radios Kulturnytt idag.

Beslutet, som går parallellt med kulturella neddragningar på flera håll i landet, får hård kritik i brittiska medier. I en intervju med The Guardian beskriver manusförfattaren Lee Hall beslutet som ”en atombombsdetonation” för det kulturella livet i den nordöstra delen av landet.

”Fullständig galenskap”

Philip Bernays, direktör för Theatre Royal, instämmer.

– Det är fullständig galenskap. Newcastle har investerat tiotals miljoner pund i kulturen de senaste 20-25 åren och det är vansinnigt att slänga bort den satsningen nu, säger han till Kulturnytt.

Nu befarar många brittiska kulturarbetare att Newcastle kommer att sätta standard för neddragningar i resten av landet. En av dem är Erica Whyman, konstnärlig ledare på den nedskärningshotade Newcastleteatern Northern Stage:

– Folk kommer att säga: ”De gjorde det i Newcastle, så vi kan också göra det.” Jag fruktar en tidvattenvåg, säger hon till The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.